PROIZVOĐAČI EKO-OGREVA IMAJU VELIKE ZALIHE: Peleta na pretek, kupaca ni za lek

G. V.

23. 01. 2024. u 16:08

SA teškom situacijom suočavaju se proizvođači peleta. Neki su trenutno prekinuli proizvodnju, i to se dešava sada prvi put posle 14 godina, dok su drugi smanjili obim posla. Uprkos snižavanju cene do krajnjih granica, zalihe su velike, i samo ukoliko se država uključi, problem je rešiv. S druge strane, stanje na tržištu sa ogrevnim drvetom je relativno dobro, budući da su se domaćinstva na vreme snabdela materijalom i u ovo doba godine samo se dokupljuje.

ПРОИЗВОЂАЧИ ЕКО-ОГРЕВА ИМАЈУ ВЕЛИКЕ ЗАЛИХЕ: Пелета на претек, купаца ни за лек

Foto AP

Ove grejne sezone, pojeftinjenje ogreva i peleta počelo je ranije nego prethodne godine. Ovoga puta sredinom januara blago su spuštene cene, za oko 200 dinara po kubiku, dok je lane cenovnik korigovan sredinom februara. Kako je za "Novosti" rekao profesor na Šumarskom fakultetu U Beogradu Branko Glavonjić, ovaj trend možda neće biti nastavljen. Trenutno je sniženje aktuelno na dva stovarišta peleta, u glavnom gradu i u Šapcu. Budući da imaju velike zalihe robe, pokušavaju na sve načine da stimulišu potrošače.

- Neke fabrike su obustavile proizvodnju tokom novembra i decembra, i plan je da nastave krajem januara - kaže naš sagovornik. - Druge su smanjile obim proizvodnje, pa umesto u tri, rade u jednoj smeni. Teška je situacija, jer su velike zalihe kojima raspolažu. Cene su minimalne, onoliko koliko to ima smisla, ali ne daje rezultate.

Prema Glavonjićevim rečima, prošle sezone bila je blaga zima, pa potrošači sada samo dokupljuju manje količine peleta. Izlaz iz ove situacije može biti saradnja proizvođača sa Vladom Republike Srbije i resornim Ministarstvom rudarstva i energetike, koji će pomoći da se pronađu kanali da se plasira višak u grejanje - u toplane sa čvrstim gorivom. Procenjuje se da je više od 60.000 tona peleta u fabrikama, i oko 40.000 tona u prodaji.

- Proizvođači ne traže subvencije, ne traže nikakav novac, već da se nadležni iz Vlade i toplana sastanu sa njima ne bi li pronašli rešenje. Ima prostora kako da se pomogne, to bi mnogo značilo jer potrošnja peleta podrazumeva nova sredstva za naredni ciklus proizvodnje - napominje profesor.

Vlada Srbije je tokom 2022. godine ograničila cenu peleta i zabranila je izvoz u drugoj polovini sve do januara 2023. Stoga, smatra ovaj stručnjak, bilo bi korektno prema proizvođačima da im se izađe u susret. Još važnije od toga jeste što će se izbeći ozbiljniji problemi.

- Sačuvaće se domaća proizvodnja - ističe Branko Glavonjić. - Na tržište će se odraziti ukoliko fabrike odu u stečaj. Srbija bi bila uvozno zavisna i ništa ne bi mogla da kontroliše niti da postavlja uslove. Cene peleta bile bi mnogo više i to bi veoma uticalo na potrošače.

Inače, i izvoz peleta je otežan. Veliki broj zemalja suočava se sa istim problemima kao Srbija. Potrošnja je na niskom novou, pa je samim tim i interes za uvoz iz naše zemlje minimalan. Primera radi, izvoz peleta iz Srbije u prvih 11 meseci prošle godine iznosio svega 38.000 tona. U istom periodu, u Srbiju je uvezeno oko 57.000 tona.

Nema gužvi za ogrev

KADA je reč o ogrevnom drvetu, aktivnosti su redovne i relativno dobre. Veliki broj potrošača snabde se na vreme, pa u ovom periodu godine sukcesivno kupuju po jedan ili dva metra drva, koliko im je potrebno da se osiguraju za tople domove. Na stovarištima trenutno nema gužve.

Inače, u prvih devet meseci protekle godine globalni izvoz drveta i proizvoda od drveta je opao čak za 24 odsto, a uvoz za 27 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)