CENA BAKRA „SKAČE DO NEBESA“: Stručnjaci predviđaju drastične promene na tržištu metala

Novosti online

04. 01. 2024. u 18:54

SVETSKE cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je podstaknut rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme „Fič solušns“, „Biznis monitor internešenel“ (BMI).

ЦЕНА БАКРА „СКАЧЕ ДО НЕБЕСА“: Стручњаци предвиђају драстичне промене на тржишту метала

Arhiva

Zelena energetska tranzicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi „Si-En-Bi-Si“.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari „Siti banke“ smatraju da je taj scenario izuzetno optimističan za bakar.

„Siti banka“ je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

sputnikportal.rs

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)