NEPROBOJNA KOMUNIKACIJA BRIKS: Kina i Rusija razvijaju kvantne kanale

Novosti online

03. 01. 2024. u 16:50

NAUČNICI u Rusiji i Kini uspostavili su kvantnu komunikaciju šifrovanu uz pomoć sigurnih ključeva koje prenosi kineski kvantni satelit, pokazujući da bi kvantna komunikaciona mreža za države BRIKS-a mogla da bude tehnički izvodljiva.

НЕПРОБОЈНА КОМУНИКАЦИЈА БРИКС: Кина и Русија развијају квантне канале

Ilustracija V. N.

Naučnici su uspeli da pošalju dve kodirane slike obezbeđene kvantnim ključevima na razdaljini od 3.800 kilometara između komunikacione stanice u blizini Moskve i druge u blizini Urumčija u zapadnom kineskom regionu Sinđang, piše "Saut Čajna Morning Post" (SČMP).

Prvi test kvantne komunikacije između dve zemlje uspešno je sproveden prošle godine, rekao je Aleksej Fedorov sa ruskog Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (MISIS) i Ruskog kvantnog centra (RKC), vodeće ruske institucije zadužene za stvaranje kvantnog računara.

To je bilo moguće zahvaljujući kineskom kvantnom satelitu "Moci", koji je otvorio puteve za razvoj nacionalnih i međunarodnih kvantnih komunikacionih mreža, piše hongkonški list.

Kvantna komunikacija - oblik prenosa informacija na osnovu kvantne fizike koji koristi kriptografiju za kodiranje podataka u pojedinačnim fotonima - nudi način prenosa informacija koje hakeri ne mogu da presretnu, navodi list.

Šifrovani podaci se prenose u obliku jedinica i nula zajedno sa kvantnim ključem koji se koristi za dešifrovanje podataka.

Kvantni ključevi, ili nizovi nasumičnih bitova, "su tajni parametri koje koristimo za kodiranje korisnih informacija", što ih čini nedostupnim neovlašćenim pojedincima, rekao je Fedorov.

Korišćenje distribucije podataka uz pomoć kvantnog ključa omogućava sigurnost koja je "zagarantovana zakonom fizike", napisali su istraživači u svom radu.

Iako je došlo do velikog napretka u razvoju distribucije tom metodom, prenos na zemlji pri razumnim brzinama pomoću kablova sa optičkim vlaknima ograničen je na oko 1.000 kilometara zbog gubitka fotona na velikim udaljenostima, navodi se u radu.

Zbog tih ograničenja, istraživači u različitim zemljama i kontinentima, ili čak na udaljenim delovima Rusije, nisu mogli efikasno da prenesu kvantne ključeve, rekao je Fedorov.

Da bi prevazišla ovu prepreku, Kina je 2016. lansirala "Moci", prvi kvantni komunikacioni satelit na svetu, kako bi započeli sa kvantnim prenosom podataka na velike udaljenosti.

Koristeći satelit, Kina je uspela da razvije nacionalnu kvantnu mrežu stanica na zemlji koja se proteže hiljadama kilometara.

Ruski tim je 2020. počeo da radi sa "Mociejvim" timom, koji im je pomogao da postave sisteme za početak eksperimenata sa satelitom, rekao je Fedorov.

Komunikaciona stanica, postavljena u Zvenigorodskoj opservatoriji nedaleko od Moskve, opremljena je teleskopima i kamerama za praćenje satelita. Različiti eksperimenti su sprovedeni između te i stanice Nanšan u blizini kineskog grada Urumčija.

Eksperiment slanja informacija između dve stanice sproveden je 1. marta prošle godine.

Živimo u informatičkom dobu, gde je mnogo toga što radimo "povezano sa zaštitom informacija", što kvantne ključeve čini "korisnim alatom" za zaštitu strateških i osetljivih informacija, rekao je Fedorov.

Iako bi kvantne komunikacione mreže mogle da imaju mnogo namena, Fedorov je rekao da bi za sada kvantni sistemi bili idealni za naučna istraživanja, pošto je potrebno još istraživanja pre nego što tehnologija postane dostupna za komercijalnu upotrebu.

On je dodao i da je finansijski sektor zainteresovan za kvantnu tehnologiju, zato što banke čuvaju "ogromnu količinu kritičnih, važnih informacija".

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Forumu budućih tehnologija u Moskvi u julu rekao da kvantna tehnologija ima važnu ulogu u digitalnoj infrastrukturi i razvoju ruske privrede.

Rusija je takođe predložila zajedničke napore za unapređenje budućih tehnologija sa drugim zemljama BRIKS-a: Brazilom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom, što bi uključivalo i kvantnu tehnologiju.

-Tehnički, apsolutno je moguće izgraditi kvantnu komunikacionu mrežu između zemalja BRIKS-a, rekao je Fedorov.

Ali postoji "naučni, tehnički i komercijalni potencijal za ove vrste sistema", potreban je zajednički projekat kako bi se razvoj pogurao napred, dodao je on.

(rt.rs)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)