"CARINA NA KLIK": Brže carinjenje roba, manji troškovi poslovanja

E.B.T.

13. 11. 2023. u 17:23

UPRAVA carina počela je danas sa implementacijom projekta e-carina, sa ciljem da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima. Ovaj projekat država je pokrenula u nastojanju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, a sprovodi ga Uprava carina u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije (PKS).

ЦАРИНА НА КЛИК: Брже царињење роба, мањи трошкови пословања

Foto: Z. Jovanović

Prema rečima pomoćnika direktora Uprave carina Nataše Mirković, projekat je počeo krajem maja 2023. godine i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025. Ona je na današnjoj panel diskusiji "Carina na klik" održanoj u PKS, istakla da  to omogućava da se digitalizuju carinski postupci uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima.

To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu – precizirala je Mirkovićeva. - Uprava carina zahvaljujući ovom projektu brže će obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja.

Prema njenim rečima, brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

- Ovaj projekat ne donosi benefite samo za poslovnu zajednicu već i za sve građane u Srbiji koji carine robu - naglasila je Mirković.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković kazao je da je "Carina na klik" značajan korak automatizacije carinskih postupaka i modernizacije cele državne uprave Srbije, ali i unapređenja sistema javnih finansija.

- Na ovaj način se obezbeđuje sprovođenje carinskih postupaka u bespapirnom okruženju, a to je jedan od elememata modernizacije državne uprave – rekao je Stanivuković.

Kako je kazao predstavnik Delegacije EU Martin Klauke, EU je za uvođenje ovog projekta u Srbiji izdvojila oko devet miliona evra. Ta sredstva su, kako dodaje, najviše usmerena ka digitalizaciji procesa carine, odnosno procesa automatizacije uvoza i izvoza, ali i softveru za donošenje odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!