SUKOB GURA CENE NAFTE NA 157 DOLARA? SB o mogućim posledicama rata na Blikom istoku

E.B.T.

30. 10. 2023. u 16:52

ESKALACIJA najnovijeg sukoba na Bliskom istoku u najgorem scenariju može da podigne cene nafte na 157 dolara za barel. Ovo se navodi u najnovijoj, danas objavljenoj prognozi Svetske banke (SB) o robnim tržištima. Izveštaj pruža preliminarnu procenu potencijalnih kratkoročnih implikacija rata na tržišta robom.

СУКОБ  ГУРА ЦЕНЕ НАФТЕ НА 157 ДОЛАРА? СБ о могућим последицама рата на Бликом истоку

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi u izveštaju, efekti sukoba na cenu robe će biti ograničeni ako se rat ne proširi. Prema osnovnoj prognozi SB, prosečne cene nafte će u tekućem kvartalu biti 90 dolara za barelu i u sledećoj godine će pasti na 81 dolar zbog usporavanja ekonomskog rasta.

Ako se sukob između Izraela i Palestine rasplamsa i proširi, SB predviđa tri moguća ishoda. U scenariju "malog poremećaja" u snabdevanju, globalne zalihe nafte bi se smanjile za 500.000 do dva miliona barela dnevno, što je otprilike ekvivalentno smanjenju uočenom tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine. U tom slučaju, cena crnog zlata bi u početku porasla između tri i 13 odsto u odnosu na prosek za tekući kvartal, u rasponu od 93 do 102 dolara po barelu.

Ukoliko bi se obistinio scenario "srednjeg poremećaja", koji je otprilike jednak posledicama rata u Iraku 2003. godine, globalne zalihe nafte bi bile smanjene za tri do pet miliona barela dnevno. To bi u početku podiglo cene tog energenta za 21 do 35 odsto i one bi bile između 109 i 121 dolar po barelu.

Scenario "velikog poremećaja", uporediv sa arapskim naftnim embargom 1973. godine, predviđa smanjenje globalnih zaliha nafte za šest do osam milion barela dnevno. Cene bi u tom slučaju porasle za 56 do 75 odsto i kretale bi se između 140 i 157 dolara po barelu.

-Ukoliko se sukob rasplamsa, globalna ekonomija će se prvi put, nakon više decenija, suočiti sa dvostrukim energetskim šokom, ne samo zbog rata u Ukrajini, već i zbog Bliskog istoka - upozorio je glavni ekonomista Svetske banke, Indermit Gil.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!