NE ODUSTAJU OD ODSECANJA BALKANA OD RUSKIH ENERGENATA: Srpski stručnjaci o navodima nemačkih medija

E. Božić Talijan

31. 08. 2023. u 12:25

NEMAČKI istražitelji više skoro da nemaju sumnji, napad na gasovod "Severni tok" izvršili su ukrajinski diverzanti. To je politički nezgodno saznanje za Berlin. Nema mnogo oštrih reakcija u Nemačkoj. Ovo navodi "Dojče vele", nakon što su tokom proteklog vikenda nedeljnik "Špigl" i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje, prema kojem svi tragovi napada na gasovode "Severnog toka" vode do Ukrajine. Detonacije na dva kraka tog gasovoda u septembru prošle godine su faktički odsekle svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija povoljan ruski gas. Udar se desio nadomak danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ОДСЕЦАЊА БАЛКАНА ОД РУСКИХ ЕНЕРГЕНАТА: Српски стручњаци о наводима немачких медија

Foto N. Ž.

"Špigl" i ZDF otkrivaju da su obaveštajni podaci govorili i o planiranom udaru na "Turski tok" na dnu Crnog mora i ukazuju da je nejasno zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni. Ovom trasom, putem kraka koji je poznat i pod nazivom "Balkanski tok", ruski gas preko Bugarske stiže u Srbiju i Mađarsku. Podsetimo, bilo je više pokušaja da se digne u vazduh deo "Turskog toka" na kopnu, ali su ruske službe osujetile te namere.

Stručnjak za energetsku bezbednost, profesor dr Mitar Kovač, ocenjuje da su navodi nemačkih medija o ukrajinskim diverzantima usmereni na brisanje odgovornosti NATO, pre svega njenih članica SAD i Velike Britanije, za napad na gasovode u Baltičkom moru. Nijedna mala zemlja, kako dodaje, nema mogućnosti da izvede takvu akciju. On smatra i da te zapadne zemlje nisu odustale od namere da Srbiju i ovaj deo Balkana i Evrope odvoje od ruskih energenata, ali da u aktuelnim okolnostima nije izvodljivo da miniraju crnomorski deo "Turskog toka". Prema njegovom mišljenju, realnije je da Bugarska pod pritiskom Zapada obustavi tranzit gasa preko svoje teritorije ka Srbiji i Mađarskoj i od takvog scenarija nam preti opasnost. On ističe da je deo strategije SAD i Velike Britanije da se prekine snabdevanje "Balkanskim tokom", odnosno "Turskim tokom".

- To je, pre svega, u cilju uspostavljanja tzv. gvozdene zavese prema Ruskoj Federaciji - objašnjava za "Novosti" Kovač. - Oni smatraju da sa završetkom ukrajinske krize treba da budu prekinute i sve energetske veze sa Rusijom. Verujem da je u tom paketu i "Balkanski tok", odnosno "Turski tok".

Prema njegovim rečima, svaka havarija na gasovodu na kopnenom delu lako je rešiva i brzo se otklanja, a cevovod koji se nalazi na dnu Crnog mora dobro se štiti i pod nadzorom je ruske flote.

- "Turski tok", pre svega Rusija i Turska, tretiraju kao objekat od strateškog značaja, i njihov trajan zadatak je da ga štite - ističe Kovač. - U tom smislu sarađuju i njihove vojske, obaveštajne i bezbednosne službe.

On ukazuje da ne mora da dođe do fizičke diverzije, jer snabdevanje može da se prekine i na drugi način.

- Srbiji veća opasnost preti od toga kako će se ponašati Bugarska - kaže Kovač. - Ona pod pritiskom zapadnih zemalja može da odluči da obustavi tranzit gasa preko svoje teritorije.

STRATEŠKI INTERES ZA SRBE I MAĐARE

BALKANSKI tok je od strateškog interesa i za Srbiju i za Mađarsku - ističe profesor dr Mitar Kovač. - Naša država preduzima adekvatne mere koje su u nadležnosti sistema bezbednosti da zaštiti gasovod od mogućih diverzija. To čine i sami Mađari u u političkom, obaveštajnom i bezbednosnom smislu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)