"SAVA" ZAMRZNUTA DO KRAJA NOVEMBRA: Vlada produžila ograničenje cene hleba, pekari najavljuju pojeftinjenje drugih proizvoda

E.B.T.

29. 08. 2023. u 11:17

CENA vekne "sava" ostaje ista do kraja novembra, što znači da može da se prodaje maksimalno za 54 dinara. To je odlučila Vlada Srbije, koja je produžila važenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba brašna tip 500. S druge strane, pekari očekuju da bi od septembra moglo da dođe do blagog pojeftinjenja pojedinih pekarskih proizvoda.

САВА ЗАМРЗНУТА ДО КРАЈА НОВЕМБРА: Влада продужила ограничење цене хлеба, пекари најављују појефтињење других производа

Foto A. Stevanović

Iz Vlade ističu da je uredba produžena u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija.

- Imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, doneta je odluka i da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno tip 500 dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna - navode iz Vlade Srbije.

Prethodnom uredbom, usvojenom u junu, propisano je da maksimalna maloprodajna cena ove osnovne vrste hleba bude 54 dinara i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Tada je odlučeno i da trgovci, koji prodaju veknu "sava", moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama. Vlada Srbije je odluku da ograniči cenu tog proizvoda donela u novembru 2021. godine da bi zaštitila standard građana.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, u razgovoru za "Novosti", kaže da je odluka Vlade razumljiva, jer su gotovo svi inputi u proizvodnji ostali na istom nivou, a samo je gorivo malo poskupelo. On ukazuje da su tokom leta pojedini pekarskih proizvodi i specijalne vrste hleba zabeležile mali pad cena.

- Od septembra bi moglo da dođe opet do blagog pojeftinjenja nekih pekarskih proizvoda - ističe Pralica. - Tokom leta je evidentiran pad proizvodnje, jer je potražnja smanjena zbog odlaska građana na odmore. A od septembra kada se budu vratili, očekuje se povratak proizvodnje na maksimum. To će dovesti do veće konkurencije i pojeftinjenja pojedinih pekarskih proizvoda.

Stručnjaci su prethodnih dana ocenili da bi rast cena mesa na evropskom tržištu u narednom periodu mogao da dovede do poskupljenja ove namirnice i kod nas. Ipak, kako Pralica navodi, ovo se neće odraziti na punjena peciva.

- To neće uticati da poskupe proizvodi filovani mesom - ističe naš sagovornik. - Sigurno neće, do kraja godine.

Pekari očekuju i da će neke sirovine zabeležiti pad cena u narednom periodu. Pralica smatra da je ograničenje cene "save" značajno za zaštitu standarda građana. Posebno za domaćinstva u unutrašnjosti Srbije gde više generacija žive zajedno, i troše dnevno i po pet do šest vekni. On navodi da u okruženju, na primer u Hrvatskoj, vekna od 500 grama košta od 1,6 do 1,8 evra, odnosno od 190 do 210 dinara kada se preračuna. U Grčkoj, kako dodaje, kreće se od 1,3 do 1,4 evra, što je od 150 do 160 dinara. Tako da je vekna osnovne vrste hleba u Srbiji u proseku jeftinija više od 100 dinara u odnosu na naše susede.

DOMAĆI "SPECIJALNI" JEFTINIJI

POLA kilograma specijalne vrste hleba, od belog i drugih sorti brašna, domaćih proizvođača uglavnom košta od 90 do 180 dinara u trgovinskim lancima. Strani brendovi su skuplji, pa se ista količina ove namirnice prodaje od 200 do 300 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)