BRIKS SVE JAČI: Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli

Novosti online

26. 08. 2023. u 11:25

BRIKS jača kao protivteža poretku koji je uspostavio Zapad, a to je pokazao i aktuelni samit u Johanesburgu, piše El Mundo.

БРИКС СВЕ ЈАЧИ: Вашингтон више није неприкосновени краљ на све мултиполарнијој геополитичкој шаховској табли

Foto: Piksabej

Vašington više nije neprikosnoveni kralj na sve multipolarnijoj geopolitičkoj šahovskoj tabli, navodi se u tekstu.

Sada su mnoge zemlje, posebno na takozvanom globalnom jugu, spremne da se pridruže ovom bloku, koji sve više uzima maha kao protivteža finansijskom i političkom poretku koji je uspostavio Zapad.

- Bilo je logično da se pre ili kasnije ovaj blok probudi i zahteva više moći - kaže se u članku.

Akronim BRIKS je izveden od naziva pet ekonomija u usponu – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, koje zajedno čine 41% svetske populacije, 31,5% svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 16% svetske trgovine. Tako imaju priliku da postave agendu drugačiju od one koju nameću SAD, naglašava izdanje.

El Mundo navodi ukrajinski sukob kao nedavni primer.

Ova grupa obezbeđuje ekonomski i diplomatski opstanak Rusije u uslovima zapadnih sankcija koje već godinu i po pokušavaju da izoluju Moskvu .

Jedan aspekt koji otkriva važnost aktuelnog samita BRIKS-a u Johanesburgu je to što je, za razliku od prethodnih sastanaka, na ovom učestvovalo više od 40 svetskih lidera. I mnogi od njih su se već zvanično prijavili za pridruživanje ovoj grupi. Tako su dva „ naftna teškaša “ Iran i Saudijska Arabija, gasom bogati Alžir i Argentina već blizu dobijanja članstva .

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)