BRITANSKI "TELEGRAF": Kako su prijateljske zemlje pomogle Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada

Novosti online

24. 08. 2023. u 00:49

U RANIM danima ruskog napada na Ukrajinu, uvoz u Rusiju oštro je opao usled sankcija, da bi se, posle svega nekoliko meseci, vratio na prethodni nivo, piše britanski "Telegraf".

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Како су пријатељске земље помогле Русији да заобиђе санкције Запада

Foto: B. D.

Ruski uvoz "sada se potpuno oporavio od sankcija", kaže Lijam Pič, visoki ekonomista za tržišta u razvoju u istraživačkoj firmi "Kapital ekonomiks".

Jedan deo razloga za brz oporavak ruskog uvoza "Telegraf" vidi u tome što se "Putin okrenuo svojim saveznicima" — dok je uvoz iz zemalja poput SAD, Velike Britanije i Nemačke strmoglavo opao, uvoz iz Turske, Kine, Indije i drugih zemalja - cveta.

Drugi deo čini to što se Moskva okrenula prijateljskim centralnoazijskim zemljama kao posrednicima za uvoz zapadne robe, navodi britanski list.

Centralna Azija kao posrednik za uvoz zapadne robe u Rusiju

Uzevši primer Kirgistana, koji je deo Evroazijske ekonomske unije i ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, "Telegraf" navodi da je uvoz iz Nemačke u tu zemlju skočio za 2.000 odsto tokom prve polovine tekuće godine.

Glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije Robin Bruks sumnja da značajan deo robe koji Kirgistan uveze završi u Rusiji, iako papirologija deluje potpuno ispravno, potkrepivši ovu ideju činjenicom da Nemačka beleži daleko veći izvoz u tu zemlju nego što Kirgistan beleži uvoza.

Štaviše, ovaj trend se može uočiti u čitavom regionu, pošto je uvoz iz SAD i Nemačke u zemlje centralne Azije skočio za 11 odsto, iz Poljske za 27 odsto, a iz Litvanije za 37 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Baltičke države, kao što su Litvanija, Estonija i Poljska takođe su "žarišta" za skrivanje traga robi koja završava u Rusiji, smatra Bruks.

"Telegraf" podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin uveo program paralelnog uvoza u maju 2022. godine, a koji podrazumeva i spisak robe čiji je uvoz preko sekundarnih trgovačkih ruta dozvoljen. Ta roba obuhvata komponente za automobilsku, mašinsku i drugu industriju, ali i proizvode široke potrošnje kao što su kozmetika i odeća.

Bruks tvrdi da bi zapadne zemlje morale ozbiljno da sagledaju efikasnost šeme paralelnog uvoza Moskve i da preduzmu mere.

"Završili smo sa ovim potpuno ludim brojkama, jer ih niko ne pita šta se tu dešava", kaže on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)