BLUMBERG: Srbija bolja od očekivanog, Mađarska izašla iz recesije, a ostatak istočne Evrope se muči

Tanjug

16. 08. 2023. u 18:11

SRPSKA ekonomija zabeležila je rast u drugom kvartalu godine od 1,7 procenata - viši nego što se očekivalo u odnosu na prethodnu godinu, dok sukob u Ukrajini i zapadne sankcije Moskvi nastavljaju da podrivaju ekonomski rast širom istočnog krila Evropske unije, piše "Blumberg".

БЛУМБЕРГ: Србија боља од очекиваног, Мађарска изашла из рецесије, а остатак источне Европе се мучи

Foto Shutterstock

Mađarska je u istom periodu izašla iz najduže recesije od globalne finansijske krize. Mađarska privreda porasla je za 0,2 odsto od aprila do juna u poređenju sa prethodna tri meseca, pokazuju podaci "Blumberga".

Poljska, najveća privreda u regionu, pala je za 2,3 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, što je treća kontrakcija od prošle godine. Suočena sa najbržim rastom cena u četvrt veka, ekonomija jednog od najglasnijih saveznika Ukrajine smanjila se za 0,3 odsto na godišnjem nivou, prema drugom istraživanju.

Uticaj sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija podigao je inflaciju na dvocifrene vrednosti u najgoroj krizi troškova života u Evropi poslednjih decenija i podstakao centralne banke da je suzbijaju podizanjem kamatnih stopa. Posledica toga su niža potrošnja preduzeća i potrošača, i gušenje ekspanzije za većinu ekonomija od Baltičkog do Crnog mora.

Rumunija beleži stalni napredak bruto domaćeg proizvoda od pandemije. Očekuje se rast rumunske privrede za 0,2 odsto na kvartalnoj osnovi i 2,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje istraživanje "Blumberga".

Centralna banka u Bukureštu saopštila je da očekuje "slab rast" i u drugom i u trećem kvartalu, zadržavajući ovogodišnji napredak na "relativno niskom" nivou.

U drugim delovima regiona, Slovačka je zabeležila rast od 1,5 odsto na godišnjem nivou, nadmašivši očekivanja, dok prognoza za Bugarsku pokazuje slab ali stabilan rast.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)