NOVI IZVEŠTAJ SVETSKE BANKE: Kina prva, Rusija pretekla Nemačku, kao najveća ekonomija u Evropi

Novosti online

05. 08. 2023. u 18:50

RUSKA ekonomija je pretekla Nemačku i sada se nalazi na prvom mestu u Evropi kada je reč o bruto društvenom proizvodu (BDP) usklađenim sa paritetom kupovne moći, pokazuju podaci Svetske banke.

НОВИ ИЗВЕШТАЈ СВЕТСКЕ БАНКЕ: Кина прва, Русија претекла Немачку, као највећа економија у Европи

Foto arhiva

Procenjuje se da je BDP Rusije po tim pokazateljima sada 5,33 biliona dolara, čime se ona nalazi na petom mestu u svetu.

Nemačka se nalazi na šestom mestu sa BDP-om od 5,31 bilion dolara.

Prvo mesto i ove godine zauzima Kina, sa ukupnim BDP-om koji je nešto veći od 30 biliona dolara. Nju prate Sjedinjene Američke Države (25,4 biliona), Indija (11,8 biliona) i Japan (5,7 biliona).

Preostale zemlje koje ulaze u top 10 najvećih ekonomija sveta su Indonezija, Brazil Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Foto printskrin Svetska banka

Oporavak ruske privrede nakon recesije 2022. godine pokazao se bržim nego što se očekivalo, a postoji mogućnost da će do kraja godine ruski BDP porasti iznad dva odsto na godišnjem nivou, smatraju ekonomisti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je krajem jula da očekuje da će BDP te zemlje do kraja godine porasti za više od dva odsto.

-Ako je za celu 2022. godinu, BDP smanjen za 2,1 odsto, onda je od januara do maja ove godine porastao za 0,6 odsto. A iz meseca u mesec se tempo ubrzavao, u maju čak do 5,4 odsto, kazao je i dodao da se očekuje da će do kraja godine BDP porasti za više od dva odsto.

Uprkos sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi u pokušaju da uništi ekonomiju zemlje i zaustavi Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Međunarodni monetarni fond saopštio je da ruska privreda ne da nije na kolenima, već će ove godine porasti 1,5 odsto.

Kako navodi "Volstrit džornal", stabilnost ruske ekonomije je posledica značajnih injekcija vlade, razvoja vojnoindustrijskog kompleksa, kao i preorijentacije spoljne trgovine ka istočnim partnerima, posebno Indiji i Kini.

Sankcije, koje je američki predsednik Džozef Bajden, bombastično predstavio kao "najznačajnije ikada", u početku su lišile Rusiju mikročipova i visokotehnoloških komponenti, smanjujući njenu sposobnost da proizvodi precizno navođene rakete, ali se Moskva brzo oporavila od tog udarca.

Ruska sirova nafta nastavlja da teče, a kontinuirana globalna potražnja za ruskim proizvodima takođe pomaže da se državna kasa puni. "Sankcije nisu uništile rusku ekonomiju", rekao je Sergej Gurijev, bivši savetnik ruske vlade.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)