U MAJU OTVARANJE NAJVEĆEG KINESKOG TRŽNOG CENTRA: Obeležen završetak prve faze izgradnje evroazijskog šoping mola na Novom Beogradu

E.B.T.

02. 08. 2023. u 15:58

NAJVEĆI kineski tržni centar u ovom delu Evrope, "Evroazija trejding centar", biće otvoren u maju naredne godine u Beogradu i predstavljaće simbol prijateljstva i saradnje Kine i Srbije. Ovo je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na današnjoj ceremoniji povodom završetka prve faze izgradnje centra.

У МАЈУ ОТВАРАЊЕ НАЈВЕЋЕГ КИНЕСКОГ ТРЖНОГ ЦЕНТРА: Обележен завршетак прве фазе изградње евроазијског шопинг мола на Новом Београду

Foto: Ministarstvo

- "Evroazija trejding centar" je pri kraju, završena je glavna konstrukcija i sam centar će biti pušten u rad u maju naredne godine - rekao je Vesić. - Reč je o 34.715 kvadrata i biće najveći kineski centar u ovom delu Evrope. Osim toga, govori koliko napreduju odnosi Srbije i Kine, kao i da oni nisu vezani samo na izgradnju brzih puteva i saobraćajnica.

Podsetimo, nakon požara u bloku 70 u kojem je u avgustu 2021. godine izgoreo kineski tržni centar, odlučeno je da se na Novom Beogradu izgradi novi i veći. Vesić je podsetio da je jedan od glavnih investitora koji gradi "Evroazija trejding centar" kineska kompanija "Panda", čiji je direktor pomogao Srbiji u trenutku izbijanja pandemije virusa korona. To je, kako je dodao, pokazatelj jedinstva dvaju naroda.

- Kada se desila korona, prvih 50.000 maski koje je Beograd dobio na poklon bile su od kineskih privrednika - naglasio je Vesić. - Kinezi su postali deo našeg društva, žive ovde, njihova deca idu u naše škole, oni su naši državljani, obogatili su naše društvo, koje jeste nastalo kao miks različitih kultura i uticaja. Dolaskom Kineza postali smo bogatiji za nova iskustva i novu kulturu.

On je istakao da će ovaj tržni centar, kao i sve što se bude zajednički gradilo u Srbiji, predstavljati to veliko prijateljstvo dvaju naroda.

Direktor "Evroazija trejding centra" Zou Đunvei rekao je da u Srbiji živi 5.000 Kineza i zahvalio Vladi Srbije i ambasadi Kine u Beogradu što su uvek uz njih u teškim trenucima.

KAPITALNI ZNAČAJ ZA CELU SRBIJU

"EVROAZIJA trejding centar" se gradi u nastavku Ulice Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Imaće dve zgrade, na dva i tri nivoa, ukupno 475 lokala, a vrednost investicije iznosi 40 miliona evra. Kako je ranije istaknuto, novi kineski tržni centar je od kapitalnog značaja ne samo za Novi Beograd, već i za celu Srbiju, jer će se odatle distribuirati proizvodi i u druge gradove naše zemlje. Očekuje se da će pokrenuti ceo lanac poslovanja novih kompanija iz Kine, kao i trgovaca iz Srbije, koji će se na tom mestu snabdevati robom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!