NEMAČKA UVODI "KARTICU ŠANSE": Novi zakon o useljavanju stranih radnika

Novosti online

10. 07. 2023. u 09:10

NOVI zakon koji olakšava imigraciju u Nemačku, zarad pronalaženja posla, mogao bi da stupi na snagu uskoro, budući da je Bundesrat (državni dom saveznog parlamenta) prošlog petka odobrio uredbu koju je u junu usvojio Bundestag.

НЕМАЧКА УВОДИ КАРТИЦУ ШАНСЕ: Нови закон о усељавању страних радника

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Između ostalog, novi zakon uvodi takozvanu "karticu šanse", odnosno sistem bonus bodova za imigrantske kandidate, kao što su poznavanje jezika, radno iskustvo, godine i veze sa Nemačkom.

Dakle, korisnici ove kartice imaće pravo da traže posao u najvećoj ekonomiji Evrope, a reč je i o jednogodišnjoj boravišnoj dozvoli. Inače, Kanada već godinama nudi slične uslove.

Shodno novim propisima, stručnjacima iz IT sektora, prilikom zapošljavanja, neće biti potrebna visoka stručna sprema, ali je uslov da dokažu svoje znanje.

Bundesrat, navodi se, odražava snagu stranaka u 16 nemačkih saveznih država, a ne ishod saveznih izbora, koji popunjava donji dom parlamenta, Bundestag. Na raspravi u Bundestagu, ministri vlade kancelara Olafa Šolca tražili su podršku za zakon.

 - Novi zakon je prvi korak prema privlačenju najbolje radne snage u Nemačku, u uslovima međunarodne konkurencije - rekla je Nensi Fezer, ministarka unutrašnjih poslova.

Ministar privrede, Robert Habek, ponovio je da Nemačkoj u gotovo svakom sektoru nedostaje kvalifikovana radna snaga i da je 600.000 radnih mesta prazno jer, jednostavno, "nema ljudi".

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

DOŠLI SMO DA ISPRATIMO NAŠEG DEDA ĐORĐA: Mileta iz Podgorice došao u Solun na sahranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)