SUMORNE PROGNOZE "BLUMBERGA": Neočekivani pad nemačke industrijske proizvodnje može potrajati

Novosti online

07. 07. 2023. u 18:33

NEMAČKA industrijska proizvodnja neočekivano je pala u maju, bacivši senku na potencijalni oporavak najveće evropske privrede od nedavne recesije, piše Blumberg.

СУМОРНЕ ПРОГНОЗЕ БЛУМБЕРГА: Неочекивани пад немачке индустријске производње може потрајати

Foto Tanjug/AP

Proizvodnja je opala za 0,2 odsto u odnosu na april, pošto je pad u farmaceutskoj industriji bio veći od rasta u automobilskoj, navodi kancelarija za statistiku iz Visbadena.

U izveštaju se sugeriše da će pad nemačke proizvodnje, nakon što je državu prethodno doveo do recesije, možda potrajati i nastaviti da onemogućava rast ekonomije.

-Podaci za prva dva meseca drugog tromesečja nisu uklonili rizik od daljih kontrakcija u nemačkoj privredi. Ovo bi bio prvi put od 2008. godine da se ekonomija smanjuje više od dva uzastopna kvartala, naveo je u izveštaju Karsten Brzeski, ekonomista ING-a iz Frankfurta.

Za razliku od nedavnog izveštaja koji je pokazao porast narudžbina u nemačkim fabrikama, podaci "Bluberga" osvetljavaju znake stalnog pogoršanja u nemačkoj industriji koji se, kako se dodaje, nadovezuju na nedavni niz strašnih vesti iz nemačkih preduzeća.

Indeks koji meri izglede kompanija, koji je sastavio institut "Ifo" u Minhenu, pao je prošlog meseca na najniži nivo zabeležen ove godine, pri čemu su proizvođači automobila "najpesimističniji" od 2008. godine. I dalje je slaba globalna potražnja, navodi vodeći lobi inženjerske industrije u Nemačkoj.

Kako navodi "Bluberg", Nemačka industrijska baza, kičma evropske industrije, suočava se sa stalnim preprekama, od slabe potražnje iz Kine, do pada nivoa vode na reci Rajni, ključnoj ruti za prevoz robe.

Još jedan izazov predstavljaju i veći troškovi zaduživanja. Kamatne stope će verovatno i dalje rasti, a Evropska centralna banka će ih skoro sigurno ponovo povećati na sledećem sastanku 27. jula, upozorava Blumberg.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)