LONDON: Sankcije ostaju dok Rusija ne isplati kompenzaciju Kijevu

Novosti online

19. 06. 2023. u 21:03

VELIKA Britanija je predstavila predlog zakona koji joj omogućava da sačuva sankcije protiv Rusije dok ona ne isplati kompenzaciju Ukrajini, piše „Rojters“.

ЛОНДОН: Санкције остају док Русија не исплати компензацију Кијеву

Foto: Piksabej

- Što se tiče obnove, Ukrajina ima velike potrebe i one će takve i ostati - rekao je britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli.

Naveo je da London potvrđuje da je spreman da iskoristi sankcije kako bi Moskva platila za obnavljanje zemlje.

Vlada je takođe odlučila da su Rusi koji su pod sankcijama, koji izjavljuju da podržavaju Kijev, imaju mogućnost da svoju zamrznutu imovinu koriste za obnavljanje Ukrajine.

- To će biti dobrovoljan proces u toku koga, kada su pod sankcijama, mogu da predaju zahtev za izdavanje sredstava za podršku obnovi i rekonstrukciji Ukrajine - pojasnili su u Vladi i dodali da neće biti nikakvih prinudnih zahteva ili predloga za ublažavanje sankcija u zamenu za novac.

Od početka vojnih akcija u februaru prošle godine Velika Britanija je zamrzla imovinu na sumu veću od 23 milijardi dolara i uvela sankcije protiv više od 1.550 Rusa.

Prošle nedelje je izdanje „Dejli mejl“, pozivajući se na izvor u britanskom Ministarstvu inostranih poslova, pisalo da je ruski biznismen Roman Abramovič, koji je pod sankcijama Velike Britanije i EU, odbio da preda Kijevu novac od prodaje fudbalskog kluba „Čelsi“. On namerava da deo sredstava dobiju Rusi koji su nastradali zbog konflikta. Međutim, ni London ni Brisel se sa tim ne slažu, dokle god su na snazi sankcije protiv Moskve.

Abramovič je prodao „Čelsi“ čiji je vlasnik bio od 2003. godine, ubrzo nakon početka ratnih akcija u Ukrajini i uvođenja sankcija. Sredstva od prodaje kluba bi trebalo da budu deo fonda za pomoć svim žrtvama u konfliktu, taj fond je osnovao biznismen.

Kako je ranije pisao „Telegraf“, novac je „visio“ jer Britanija i Evropska unija nisu uspele da se dogovore kako da ih potroše. Na primer, Brisel je insistirao da 2,3 milijarde funti budu usmerene na obnovu Ukrajine, a London na tome da taj novac ide na pomoć žrtvama. Prema rečima lista, nakon dugih pregovora, London je, ipak, popustio.

U skladu sa procenama Evropske komisije, Svetske banke i UN, za obnovu Ukrajine će biti potrebno 411 milijardi dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (11)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024