SLABA POTRAŽNJA ZA PRVIM DOMAĆIM JAGODAMA: Kada se očekuje pad cena

E.B.T.

11. 05. 2023. u 15:46

NA tezge su stigle prve domaće jagode, ali proizvođači i preprodavci se žale da je potražnja slaba. Na zelenim pijacama juče se njihova cena kretala uglavnom od 350 do 500 dinara za kilogram.

СЛАБА ПОТРАЖЊА ЗА ПРВИМ ДОМАЋИМ ЈАГОДАМА: Када се очекује пад цена

E.B.T.

 Nisu bile znatno jeftinije ni na beogradskom kvantašu "Veletržnici", gde su se prodavale od 300 do 350 dinara. Ovaj plod je iz plastenika, a kako saznajemo, očekuje se da će cena da padne oko 20. maja, kada stignu jagode iz spoljne proizvodnje.

Čitateljka "Novosti", Jelena Stojanović, rekla nam je da su najskuplje jagode na malim tezgama koje se obično nalaze u blizini nekog većeg supermarketa, u okviru naselja u Beogradu. Na tim mestima koštaju čak i 800 dinara. I lane je prosečna cena domaćih bila kao sada, oko 450 dinara.

Proizvođač i preprodavac Ljubica Markov iz Zaklopače ima tezgu na jednoj manjoj prestoničkoj pijaci, gde se jagode prodaju od 400 do 500 dinara. Ona ističe da ih građani slabo pazare. Kako navodi, proizvodnja tog voća je bila skuplja u odnosu na prošlu godinu, jer su više cene dnevnica i hemijskih sredstava.

- Narod nema para, kupovna moć je mnogo pala, slabo kupuje jagode - kaže Markov. - Ja sam i proizvođač i preprodavac, sve mora da se radi da bi se preživelo. Neisplativo je biti proizvođač. Ovde se već godinama uništava poljoprivreda, pogledajte bilo koju granu, ne samo voćarstvo i povrtarstvo.

Na drugoj većoj pijaci u Beogradu, ponuda je veća, pa su cene nešto niže i jagode koštaju uglavnom od 350 do 400 dinara, ali ima tezgi na kojima se prodaju i za 500 dinara.

- Potražnja je slabija, ali sada su malo više počeli da kupuju - kaže prodavačaca. - Malo je i cena pala, a biće još jeftinije kada stigne jagoda iz spoljne proizvodnje. To se očekuje oko 20. maja.

UPAKOVANE

U TRGOVINSKIM lancima jagoda je nešto skuplja, ali se prodaje upakovana. Za 250 grama potrošači treba da izdvoje od 120 do 150 dinara. To znači da kilogram košta od 480 do 600 dinara. Građani sa kojima su razgovarali naši reporteri kažu da kada stigne domaća jagoda, onda je radije kupuju na pijacama.

Građani sa kojima su naši reporteri razgovarali, uglavnom se žale da je sve skupo. Ako se odluče da kupe jagode, onda pazare manje količine.

- Kupujem od 300 grama do pola kilograma, raspoređujemo troškove kako znamo i umemo da bismo pregurali mesec - kaže Jasna Marković. - Nama je sve skupo, ali jagode i voće kupujemo zbog dece.

Privatna arhiva

 

"DOMAĆA IZ GRČKU"

U BEOGRADU se nalazi zanimljiva tezga na kojoj se prodaje domaća jagoda, ali iz Grčke. Ova reklama zabavila je i oduševila potrošače, pa je dele i na društvenim mrežama. Prodavac je na parčetu kartona napasio "Domaća iz Grčku". Njena cena je 250 dinara za 600 grama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?