HIL: Uspeh regiona zavisi od međusobne saradnje, "Otvoreni Balkan" važan za poslovnu zajednicu

Tanjug

24. 04. 2023. u 12:46

AMERIČKI ambasador u Srbiji Kristofer Hil otvorio je danas konferenciju Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" i tom prilikom rekao da će region uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju i ukoliko u delo sprovedu projekte koji brišu granice, poput "Otvorenog Balkana", prenosi RTV.

ХИЛ: Успех региона зависи од међусобне сарадње, Отворени Балкан важан за пословну заједницу

Foto: Tanjug

Na konferenciji, u kojoj između ostalih učestvuju ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović i ministarka za evropske integracije Tatjana Miščević, Hil je rekao da "Otvoreni Balkan" nije proces koji predvodi i može da sprovede samo jedna zemlja Zapadnog Balkana već sve zemlje, zbog čega je međusobna saradnja veoma važna.

- Mislim da je projekat Otvorenog Balkana posebno važan za poslovnu zajednicu - ocenio je Hil i dodao da je uloga Američke privredne komore koja je prisutna u regionu i da zbližava i umrežava sva tržišta Zapadnog Balkana.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da Srbija i zemlje regiona ne izmišljaju standarde međusobnog usklađivanja i liberalizacije tržišta Zapadnog Balkana i ne prave nova pravila već ih preuzimaju iz postojećih rešenja u praksi Evropske unije.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović rekao je da je Otvoreni Balkan bez ikakve sumnje jedan od najvažnijih projekata na regionalnom nivou.

- Otvoreni Balkan je najveća ekonomska i politička tema koju mi danas sprovodimo - rekao je Momirović.

Predsednik američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević rekao je da "Otvoreni Balkan" ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta zasnovanog na principima jedinstvenog tržišta Evropske unije, slobodnog kretanja robe i kapitala.

- Liberalizacija tokova kapitala u okviru Otvorenog Balkana je sjajna prilika za regulatore u regionu da se pripreme za veće tržište kao što je Evropska unija - rekao je Lazarević i dodao da bi "Otvoreni Balkan" morao da se proširi na ceo region da bi bio efikasan.

Konferencija "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" bavi se postignutim i mogućim unapređenjima ekonomske saradnje u regionu u sve četiri slobode kretanja.

Poseban fokus konferencije je na postignutim rezultatima vezanim za slobodno kretanje robe i mogućnostima za unapređenje slobode kretanja kapitala u okviru zemalja koje učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Diskusiju o postignutim rezultatima i potencijalima dalje saradnje u ovim oblastima će pratiti predstavljanje zaključaka regionalnog istraživanja koje su sprovele Američke privredne komore u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, pregled trenutnog stanja implementacije međunarodnih sporazuma potpisanih u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kao i očekivanja privatnog sektora u pogledu neophodnih koraka za dalje unapređenje ekonomske razmene u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati