MLEKO I ENERGIJA NAJVIŠE POSKUPELI: Šta pokazuju zvanični podaci

E.B.T.

17. 04. 2023. u 10:47

CENE mleka, sira i jaja za godinu dana zabeležile su rast od 42,2 odsto. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su ove namirnice najviše poskupele među proizvodima i uslugama lične potrošnje. Inflacija je u martu, u odnosu na isti mesec lane, iznosila 16,2 odsto, a na mesečnom nivou 0,9 procenata.

МЛЕКО И ЕНЕРГИЈА НАЈВИШЕ ПОСКУПЕЛИ: Шта показују званични подаци

Foto Arhiva

Posle mleka, sira i jaja, najveći međugodišnji rast cena je u kategoriji čvrstih goriva od 40,8 odsto, iako su na mesečnom nivou pale za 7,7 procenata. Proizvodi u grupi hrana za godinu dana su skuplji 27 odsto, a među njima je značajno skočila cena povrća, čak 33,4 procenta.

U Narodnoj banci Srbije ističu da je međugodišnja i mesečna inflacija u martu u skladu sa iznetim projekcijama NBS za prvo tromesečje, te da i dalje rast cena hrane i energenata doprinosi oko dve trećine u ukupnoj inflaciji.

SLEDI KONAČNO ZAUZDAVANjE

PREMA aktuelnoj projekciji očekujemo da će se inflacija od drugog tromesečja naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine, i da će se krajem godine naći na dvostruko nižem nivou u odnosu na aktuelni - ističu u NBS. - U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta.

Poskupljenje hrane najviše pogađa prosečne potrošače, naročito one sa nižim primanjima, jer ima najveći udeo u njihovimi troškovima. U toj kategoriji, posle mleka, sira, jaja, i povrća, najviše je poskupela riba 26,7, a potom hleb i žitarice 25,2 odsto. Građani su morali da izdvoje 19,1 procenat više novca za meso. Cena omiljenog pića pivopija skočila je 12,6, dok su manje pogođeni ljubitelji vina koje je poskupelo 10,6 procenata.

Budžet građana opteretilo je i povećanje cena stambene rente od 32,2 odsto za godinu dana. Osim čvrstih goriva, koja su imala najveći skok od 42,2 odsto, električna energija za domaćinstva je poskupela 18,6, a gas 19,7 procenata. Značajno veći trošak građani su imali i prilikom odsedanja u hotelima, jer su usluge smeštaja u martu ove godine u odnosu na isti period lane skočile za 38,4 odsto. Cene u restoranima, kafeima i kantinama više su za 19,7 procenata. Ukupno su troškovi za za korišćenje usluga u restoranima i hotelima za godinu dana skočile 22,5 odsto.

Građanima su troškovi u kategoriji zdravlje za godinu dana porasli za 7,7 odsto. Medicinske usluge su poskupele 9,9, a stomatološke 17,8 procenata. Jedine stavke kod kojih je na godišnjem nivou zabeleženo smanjenje cena su prevoz putnika avionom koji je pojeftinio za 0,3 odsto i oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike čije su cene za 0,6 procenata niže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024