KINA ULAZI U GASNI POSAO U PERSIJSKOM ZALIVU: Sinopek će preuzeti udeo u katarskom gasnom projektu Severno polje

Novosti online

14. 04. 2023. u 18:19

KINESKO preduzeće za naftu i gas Sinopek preuzeće udeo u istočnom proširenju katarskog projekta tečnog prirodnog gasa (LNG) Severno polje, saopštila je u sredu državna energetska kompanija "Katar enerdži".

КИНА УЛАЗИ У ГАСНИ ПОСАО У ПЕРСИЈСКОМ ЗАЛИВУ: Синопек ће преузети удео у катарском гасном пројекту Северно поље

Foto AP

U saopštenju se navodi da će kineska kompanija preuzeti udeo od pet odsto u ekvivalentu jednog voza kapaciteta osam miliona tona godišnje, prenosi Rojters.

Severno polje je deo najvećeg gasnog polja na svetu, koje Katar deli sa Iranom. Iranski deo poznat je kao Južni Pars.

-"Katar enerdži” ima ukupno 75 odsto udela u proširenju Severnog polja koje će koštati najmanje 30 milijardi dolara i mogao bi da ponudi do pet odsto udela nekim kupcima, prethodno je izjavio izvršni direktor kompanije Sad el Kabi.

Ovaj sporazum učiniće "Sinopek" prvu azijsku kompaniju koja je preuzela udeo u tom projektu.

Saradnja sa "Katar enerdži" unaprediće sigurnost, stabilnost i pouzdanost u kineskom snabdevanju čistom energijom, izjavio je u sredu predsednik kineske kompanije Ma Jongšeng, dodajući da se nada da će obe strane razmotriti mogućnosti za dalju saradnju oko LNG.

Prošlog novembra, kineski "Sinopek" i "Katar enerdži" sklopili su ugovor prema kojem će zalivska zemlja isporučivati četiri miliona tona LNG-a kineskoj kompaniji narednih 27 godina – što je najduži period u ugovorima koje je Katar do sada potpisao.

Tom prilikom, dogovor "Katar enerdži" sa "Sinopekom shvaćen je značajan udarac za Evropu, a posebno za Nemačku, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa i koja je pokušala da sklopi sporazum sa Katarom, ali nije uspela.

"Ejžan njuz internešenel" je izvestio da je katarska kompanija bila frustrirana Nemačkom jer je Berlin tražio kratkoročne aranžmane usred svoje "zelene" energetske agende, a koja podrazumeva potpuno eliminisanje LNG.

"Katar enerdži" potpisao je prošle godine pet ugovora sa velikim međunarodnim kompanijama za projekat Severno polje. Projekat proširenja biće sproveden u dve faze, a namera je da se njegovom realizacijom poveća proizvodnja LNG-a na 126 miliona tona godišnje do 2027. godine sa trenutnih 77 miliona tona.

Svaka od pet velikih kompanija, "Total Enerdžis", "Ekson Mobajl", "Konoko Filips", ENI i "Šel" potpisala je sporazum o zajedničkom ulaganju sa "Katar Enerdžisom".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?