BEOGRAD SPREMAN ZA "EKSPO 2027": Srbija danas u Parizu predstavlja kandidaturu za Međunarodnu specijalizovanu izložbu

J. Su.

11. 04. 2023. u 12:24

U OKVIRU kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027" Beograd i Srbija će danas u Parizu biti domaćini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe, koji se organizuje, kako bi se predloženi koncept, odnosno tema "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve", što detaljnije predstavili delegatima Biroa. Do sada je potvrđeno prisustvo delegata iz 170 država članica BIE. Skup će biti održan u prostoru Bourse de Commerce-Pinault Collection.

БЕОГРАД СПРЕМАН ЗА ЕКСПО 2027: Србија данас у Паризу представља кандидатуру за Међународну специјализовану изложбу

Foto Z. Jovanović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović, govoriće o spremnosti i opredeljenosti države da bude domaćin "Ekspo 2027" i istaći će vrednost igre za kontinuirani napredak nauke i tehnologije, kao ključnih odrednica u sadašnjim dinamičnim vremenima. O ekonomskim potencijalima, efektima i uticaju "Ekspo 2027" na poslovnu klimu u Srbiji i regionu govoriće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Poznati stručnjak Ranko Rajović predstaviće koncept značaja igre kao elementa za uspešno učenje, posebno kod dece, imajući u vidu da je idejni tvorac NTC modela učenja, koji se koristi u 17 evropskih zemalja. Izvršni direktor međunarodne kompanije Laureus Ned Vilis podsetiće na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh i koliko je sport važan za razvoj dece i mladih, dok će jedinstveni duo drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Teofilović, kroz svoju pesmu podsetiti da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić zajedno sa arhitektom Mark Fenvikom pričaće o budućim pravcima, strategijama i značaju urbanističkih ideja i arhitektonskoj inicijativi koju donosi "Ekspo 2027" za glavni grad.

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine zvanično podneli kandidaturu za domacina Međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo 2027" sa temom "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve".

U septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda.

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes je istakao značaj izložbe "Ekspo 2027" za čitav region Balkana. Povodom kandidature za domaćina "Ekspo 2027" održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica ovog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

PREDNOSTI NAŠE ZEMLjE

U PARIZU je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine BIE video- porukom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik PKS pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)