SRBIJA IMA DOBRE ZALIHE GORIVA ZA "NE DAJ BOŽE": Država investirala u kupovinu naftnih derivata

E.B.T.

07. 04. 2023. u 13:22

DO poskupljenja goriva na pumpama dolazi zbog rasta kotacija benzina i dizela, koja je ove nedelje porasla za oko tri dinara po litru. Na promenu cene derivata utiču i drugi faktori, kao zavisni troškovi uvoza i kurs dolara.

СРБИЈА ИМА ДОБРЕ ЗАЛИХЕ ГОРИВА ЗА НЕ ДАЈ БОЖЕ: Држава инвестирала у куповину нафтних деривата

Arhiva

Ovo je danas rekao generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, ocenjujući da je situacija sa zalihama u našoj zemlji dobra, ali i da dosta zavisi od prohodnosti Dunava.

- Važno je da cena goriva maksimalno odslikava kretanje na tržištu – istakao je Mićović za RTS. - Ako cena nije realno određena, može doći do pada zaliha, što nije ničiji interes.

Umesto nafte koja je, kako navodi, nekad prevaljivala veliki razdaljine, došlo je do globalne promene, pa su sada derivati u toj situaciji.

- Srbija ima logistički tesnac, jer dosta zavisi od prohodnosti Dunava, pa je srećna okolnost što je vodostaj sada dobar – kaže Mićović. - Ima derivata u okruženju i moguće je obezbediti uvoz. Sirova nafta se takođe uredno doprema naftovodom do rafinerije u Pančevu. Nemamo u tom smislu nikakav problem, ali pošto su se, globalno gledajući, tržišta preusmerila na alternativne izvore, onda više nemaju drugu alternativu. Ako i ti alternativni izvori budu dovedeni u pitanje, što se dešavalo, onda će možda nastati problem veći nego što je bio ranije.

On je istakao da srpska država radi na povećanju obaveznih rezervi čija je namena da se premoste veliki problemi.

- Zalihe su sada na dobrom nivou jer je pametno vođena politika cena u prethodnom periodu i država je investirala u kupovinu derivata nafte – ocenio je Mićović.

Govoreći o globalnoj situaciji oko nafte on je rekao da naftne kompanije koje imaju svoje izvore priželjkuju rast cena, ali da visoke cene po pravilu smanjuju potrošnju, zbog čega ravnoteža svima odgovara. On smatra da koridor cena između 75 i 85 dolara za barel zadovoljava potrebe i potrošača i proizvodnje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave