DO KRAVE UZ POMOĆ I DRŽAVE: Javni pozivi za tov i genetiku biće raspisani od polovine aprila

J. SUBIN

06. 04. 2023. u 10:05

PRAVO je vreme da mali farmeri iskoriste državnu podršku, koja je nikad veća, i krenu u uvećanje svog stočnog fonda. Svakako, nije tačna ni informacija da stočari koji imaju tri krave neće moći više da funkcionišu.

ДО КРАВЕ УЗ ПОМОЋ И ДРЖАВЕ: Јавни позиви за тов и генетику биће расписани од половине априла

Foto AP

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković podsetila je i da je imala konstruktivan razgovor sa jednim od udruženja, kada je objasnila da je sada pravi trenutak za razvoj stočarstva u Srbiji.

- Država nikad više sredstava ne daje, jer se subvencioniše i kupovina steone junice, i ostanak ženskog teleta, pa sam im u tom smislu rekla da sada treba da uvećavaju svoj stočni fond - istakla je Tanaskovićeva. - Onaj ko ima tri krave treba da kupi i da do kraja godine ima pet, a sledeće godine sedam. Optimalni troškovi, sve analize pokazuju, jesu na 10 krava. To je ono što nama treba i svakom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji. A mi, nažalost, najveći broj gazdinstava imamo sa od jedne do 10 krava.

Resorna ministarka pomenula je i turbulencije oko otkupa mleka. Kako je dodala, svaki poremećaj cena, poljoprivrednicima pravi veliki problem i oni postaju socijalni slučajevi.

- U tom slučaju sam rekla da treba ići u povećanje stočnog fonda, a ne da bude protumačeno da sam kazala da treba da nestanu - pojasnila je Tanaskovićeva. - Baš naprotiv, država sa svim subvencijama koje daje hoće da uvećava svoje male farmere i da od njih pravi srednje i velike.

Javni pozivi sa državnom podrškom za genetiku, kravu i tele, i za tov biće pušteni 10, 18. i 20. aprila. Svi pozivi trajaće po mesec dana i odmah posle toga biće obrade zahteva i plaćanje. Što se stočarstva tiče, brzo će sredstva doći kod poljoprivrednih proizvođača, kojima su i namenjena. Ove godine, sa isplatom poljoprivrednicima ići će odmah posle završenog svakog javnog poziva.


MLEKARSKA PROIZVODNjA


JAVNI poziv za subvencije mlekarskoj proizvodnji startovao je u ponedeljak i te prijave uveliko traju. Nemamo više ni minimalni, ni maksimalni iznos mleka koji finansiramo. Mislim da je to veoma bitno. Poziv traje do 18. aprila, i zatim odmah uslediće obrada i puštanje novca, podsetila je ministarka Jelena Tanasković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!