PROBLEMI AMERIKANACA PRI "ZELENOJ" TRANZICIJI: Električara nema ni za leka

Novosti online

28. 03. 2023. u 23:38

ELEKTRIČARI i drugi radnici koji pomažu SAD u tranziciji za obnovljivu energiju sve su zaposleniji i sve ih je manje, piše "Volstrit džornal". Potražnja za takozvanim "zelenim" proizvodima raste a radnika koji znaju da ih postave ili poprave je sve manje.

ПРОБЛЕМИ АМЕРИКАНАЦА ПРИ ЗЕЛЕНОЈ ТРАНЗИЦИЈИ: Електричара нема ни за лека

Foto: Shutterstock

Mnogi električari kažu da su bukirani mesecima unapred i ne mogu da nađu dovoljno pomoćnih radnika da ispune zahteve tržišta. Neki podižu plate i cene i strahuju da neće uspeti da odrade sav posao kad državni podsticaji stupe na snagu.

Brajan LaMort, vlasnik kompanije za instaliranje klima uređaja u Itaci, Njujork, kaže da njegova firma sa šest zaposlenih ima posla za narednih šest meseci, zbog čega su prinuđeni da potencijalne nove mušterije šalju konkurenciji.

-Muka mi je što ljudima moram da govorim da ne mogu da im pomognem, kaže LaMort.

LaMort je prošle godine primio dva radnika na praksi i kaže da je, zbog skupljih cena materijala, opreme i rada, prosečna cena posla porasla na 20.000 dolara sa 16.000 dolara koliko je iznosila pre dve godine.

Den Konant kaže da brine da li će dobiti dovoljno električara za svoju kompaniju "Solar Holer" za obnovljive izvore energije u Zapadnoj Virdžiniji. Kompanija je započela program prakse u partnerstvu sa lokalnom srednjom školom i očekuje da će državi trebati još nekoliko hiljada električara u narednoj deceniji.

Nedostatak radne snage u ovom sektoru najakutniji je na severoistoku SAD i u Kaliforniji gde je potražnja za zelenim proizvodima najveća. Neki ekonomisti očekuju da će se problem proširiti po celoj zemlji kada na snagu stupe vladini podsticaji, uključujući i novi federalni zakon poznat kao Zakon o smanjenju inflacije (IRI).

U pokušaju da obuzda negativne posledice klimatskih promena, američka vlada je obećala podsticaje vredne nekoliko stotina milijardi dolara za prebacivanje ekonomije na čistu energiju. Problem je, piše "Volstrit džornal" što podsticaji dovesti do nestašice radne snage, što će, pak, dovesti do toga da ukupni troškovi "ozelenjavanja" Amerike dramatično skoče.

Jedan LaMortov klijent čekao je od aprila (i platio) da mu kotao na gas zamene klima uređajem koji će leti hladiti a zimi grejati kuću.

Električari upozoravaju da će se njihov obim posla povećati kako se bude povećala potražnja za indukcionim šporetima ili punjačima za električne automobile. A to znači duže čekanje i postavljanje električnih panela na krovove kuća koji će puniti punjače.

U Sjedinjenim Državama trenutno radi oko 700.000 električara. Očekuje se da će njihov broj u narednoj deceniji porasti za oko sedam procenata, brže od nacionalnog proseka od pet odsto, pokazuju podaci Biroa za statistiku rada. Taj rast ubraće prebacivanje na obnovljivu energiju i unapređivanje elektro sistema.

Neki analitičari smatraju da ta ekspanzija mora da bude nekoliko puta veća, ako SAD žele da ispune svoje klimatske i zelene ciljeve. Analitičari industrije upozoravaju i da će biti skoro pa nemoguće ispuniti tu potražnju, naročito jer se svake godine više električara penzioniše nego zapošljava.

Prosečna starost električara u SAD je preko 40 godina, što je neki opšti prosek. Problem je što je gotovo 30 odsto onih koji su udruženi u sindikate starosne grupe između 50 i 70 godina i blizu penzije, što je skok od 22 odsto koliko ih je bilo 2005. godine, pokazuju podaci Nacionalnog udruženja električara.

Džesi Kulman, vlasnik kompanije "Kulman elektrikal servis" iz Masačusetska kaže da su bukirani do leta. Kompanija, koja je fokusirana na električne radove u kućama, u poslednje vreme radi mnogo više instalacija punjača za električne automobile.

Kulman je pokušao da unapredi kompaniju obučavanjem pripravnika. Očekuje da će nova potražnja za prenamenom domova i nadogradnjom električnih ploča podržati poslovanje čak i ako privreda uspori, što je pomak u odnosu na finansijsku krizu iz 2008. godine, kada se seća da nedeljama nije imao posao.

-Ne možete jednostavno pokupiti ljude sa ulice i baciti ih u ono šta radimo, rekao je on.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a