DO FOTELJE SAMO PREKO KONKURSA: Država namerava da profesionalizuje javna preduzeća

S. B.

25. 03. 2023. u 12:00

DRŽAVA namerava da profesionalizuje rad javnih preduzeća. Narednih meseci pred Vladom će se naći Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije. Do kraja 2024. godine, prema kriterijumima koje propiše Vlada, ove državne firme moraće da se pretvore u akcionarska ili privredna društva.

ДО ФОТЕЉЕ САМО ПРЕКО КОНКУРСА: Држава намерава да професионализује јавна предузећа

"Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas", Foto Tanjug

I ovaj zakon će obavezivati da se direktori biraju na javnom konkursu, ali i on ostavlja mogućnost privremenog, hitnog postavljenja na godinu dana. Stručnjaci upozoravaju na opasnost da i ovaj propis ostane spisak lepih želja.

Zakon uvodi korporativno upravljanje među javna preduzeća. Zavisno do veličine, biće organizovana kao jednodomno ili dvodomna društva kapitala. Ministarstvo privrede će do 1. septembra svake godine objavljivati spisak ciljeva društva kapitala. Ciljeve će određivati Komisija, a u njoj će biti predstavnici ministarstava privrede, finansija i onog u čijem delokrugu posluje preduzeće. Ukoliko se ciljevi ne ispune, Ministarstvo privrede može da traži hitno obrazloženje i plan ispravljanja. Firme će do 1. oktobra dostavljati Vladi izveštaje o ispunjenim ciljevima za prethodnu godinu, a Vlada će ih slati Narodnoj skupštini.

Direktora društva će na četiri godine imenovati i razrešavati skupština društva u jednodomnom, a nadozni odbor u dvodomnom društvu. Nakon konkursa i uz saglasnost Ministarstva privrede. Ukoliko nema direktora, a firmi preti opasnost od štete, moguće je postaviti direktora na godinu dana. Uz saglasnost resora za privredu, pošto je ono obezbedilo saglasnost Vlade.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, međutim, upozorava da postoji opasnost da propis ne zaživi.

- Šta god da stoji, to su samo normativna akta koja mogu, ali ne moraju da se primene - samtra Ljubodrag Savić. - Iskustvo nam govori da država donosi dobre zakone, ali ih nažalost ne primenjuje uvek. Dugo traje ova priča i efekti se vide na "Elektroprivredi Srbije". Još 2005. godine je počela reforma EPS, najpre primenom evropskih pravila. Razdvojena je proizvodnja, prenos i distribucija. Moguće je da on bude državni i uspešan. Treba samo uraditi ono što su uradili Česi sa ČEZ-om. Država postavlja ciljeve i kontroliše njihovo sprovođenje, a sporovdi ih profesionalni menadžment. Znači da je moguće, ali nije u Srbiji iz različitih razloga. Jedan od njih je partijsko zapošljavanje. I onda jedne godine imate dobit od milijardu, a naredne godine se zadužuje država da bi opstala. To je jedna nevesela priča i zato sam skeptičan. Nestručno se upravlja sigurno 20 i 30 poslednjih godina.

S. BULATOVIĆ

ETIKA I USAVRŠAVANjE

JAVNA preduzeća, buduća društva kapitala, imaće obavezu da usvoje etički kodeks. Njime se bliže uređuju principi poslovne etike, pravila ponašanja i poslovni standardi. I njih će morati da se pridržavaju svi zaposleni. Članovi nadzornog odbora i menadžment će morati profesionalno da se usavršavaju. Ministarstvo privrede će jednom godišnje javnim pozivom birati firme koje mogu da se bave edukacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024