GAS ĆE STIZATI I IZ GRČKE: Srbija rezervisala 300 miliona kubika u Aleksandropolisu

E.B.T.

15. 03. 2023. u 15:22

SRBIJA je rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u grčkoj luci Aleksandropolis. Ovo je danas izjavio generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, ističući da će naša zemlja diverzifikovati izvore snabdevanja.

ГАС ЋЕ СТИЗАТИ И ИЗ ГРЧКЕ: Србија резервисала 300 милиона кубика у Александрополису

Foto AP

- Pored dve milijarde kubika gasa koje kupujemo po naftnoj formuli od Rusije, na osnovu dogovora dvojice predsednika, Vučića i Putina, potrebna još milijarda kubnih metara kako bismo bili potpuno bezbedni po svakom osnovu i mogli da proizvodimo električnu energiju – naveo je Bajatović. - U Bugarskoj, od Varne do Sofije, i u Srbiji, od Beograda do Niša, mali je kapacitet gasovoda i moraće da bude proširen, kako bismo nabavljali gas i iz tog pravca.

On je najavio da ćemo veliko proširenje raditi u narednim godinama. Nakon toga ćemo, kako dodaje, imati mogućnost da nabavljamo gas iz austrijskog čvorišta Baumgarten, zatim preko Mađarske, Bugarske i Grčke.

-Takođe, imaćemo pristup grčkim LNG terminalim Revitauzo i Aleksandropolis – precizirao je Bajatović. - Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i da možemo već da imamo neke efekte.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!