SRBIJA NE SME PREVREMENO DA SE ODREKNE UGLJA: Ovaj energent ostaje u proizvodnji struje do 2100. godine na globalnom nivou

E.B.T.

21. 02. 2023. u 11:02

SVET neće moći da se odrekne uglja uprkos pritisicima da se ubrzano sprovede tzv. Zelena agenda, i ovaj energent će sigurno biti prisutan do 2100. godine u proizvodnji struje. Obnovljivi izvori energije sada ne mogu da zemene bazične, odnosno termoelektrane na fosilna goriva, ili na nuklearno.

СРБИЈА НЕ СМЕ ПРЕВРЕМЕНО ДА СЕ ОДРЕКНЕ УГЉА: Овај енергент остаје у производњи струје до 2100. године на глобалном нивоу

Foto G. Šljivić

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže stručnjak za energetiku, Miloš Zdravković ističući da Srbija dve trećine struje dobija iz uglja i da njegovo korišćenje nije samo finansijsko pitanje, nego i ekonomsko i bezbednosno.

- Bez njega ne možemo da proizvodimo struju, a videli smo kako izgleda kada stane termoelektrana - podseća Zdravković. - Pitanje je da li ćemo struju da proizvodimo mi ili ćemo da je uvozimo i da izgubimo energetsku bezbednost i stabilnost, a da ne govorimo o tome koliko bismo skuplje plaćali.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović naglašava da će ugalj imati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji i da će ostati naš osnovni energent sigurno do 2050. godine.

- Naš termosektor se ne može spasiti godišnjim generalnim remontima, već je potrebno izgraditi nove blokove, poput Kostolca B3, koji je u završnoj fazi izgradnje - rekao je Popović na konferenciji "Uloga uglja u sprovođenju zelene tranzicije". - Stari blokovi su neefikasni, a njihov stepen iskorišćenja je ispod 32 odsto. Samim tim što će novi blokovi imati veći stepen iskorišćenja uglja, biće i manja emisija ugljen-dioksida.

On je ocenio kao netačne tvrdnje svojih kolega iz Evrope da je Balkan najveći izvor zagađenja na Starom kontinentu. Ceo Balkan, kako dodaje, ima manje instalisane snage u termo-blokovima na ugalj od Nemačke, koja dobrim delom koristi isti ugalj kao i mi. I Zdravković navodi da je Angela Merkel, dok je gasila termoelektrane, napravila jednu većeg kapaciteta nego sve zajedno koje su zatvorene, a koja radi na kameni ugalj.

NA KiM 14.000 MILIJARDI TONA REZERVI

NA teritoriji centralne Srbije imamo dokazane rezerve uglja za najmanje 50 godina, a na Kosovu i Metohiji za narednih 150 godina i to kvalitetnijeg - kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković. - Na KiM je 14.000 milijardi tona dokazanih rezervi uglja, čija je vrednost najamnje 280 milijardi dolara. Nekome se ne isplati da to bude naše. Gledajući samo na primeru uglja, iz EU imamo godišnju pomoć od 200 miliona, to znači da bi bilo potrebno 1.400 godina da povratimo ta izgubljena sredstva.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Ignjatović ističe da će, prema svim dosadašnjim objavljenim analizama širom sveta, ugalj do polovine ovog veka i dalje biti najznačajniji, najstabilniji i investiciono najjeftiniji izvor energije. Prema njegovim rečima, za zamenu svetskih elektrana na ugalj bilo bi potrebno 100 odsto globalne proizvodnje prirodnog gasa ili izgradnja nove nuklearne elektrane svaka četiri dana u narednih 25 godina.

- Srbija treba da smanjuje emisiju ugljen-dioksida i da uvodi obnovljive izvore energije, ali postepeno i u skladu sa finansijskim mogućnostima države i građana i bezbednosti snabdevanja - ističe Ignjatović. - Srbija ne sme da dopusti prevremeno napuštanje uglja jer će to sigurno ugroziti energetsku i nacionalnu bezbenost.

Savetnik direktora EPS-a, Vladimir Šiljkut, kaže da plan zelene tranzicije Srbije predviđa dinamiku gašenje određenih termoelektrana - TE "Morava" i TE "Kolubara A" do kraja 2024. godine, TENT A1 i TENT A2 do kraja 2027, TE "Kostolac" A1 i A2 do kraja 2028, dok će TENT B1 postepeno biti smanjen do 2035. godine.

- Time bi ukupan emisioni faktor EPS-a kao zagađivača bi sa sadašnjih 0,86 do 2035. godine pao na 0,51 tonu ugljen-dioksida po megavat-satu, što je veliki rezultat - rekao je Šiljkut. -Ukupne planirane investicije do 2035. godine trebalo bi da dostitnu 8,5 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)