SRPSKA VLADA NAJINVENTIVNIJA: Premijerka Ana Brnabić na Svetskom samitu vlada u Dubaiju

S. B.

13. 02. 2023. u 15:13

DA li će neko baciti nuklearnu bombu, šta će se desiti mojoj porodici, mojoj deci. To je veće pitanje od toga da li će naše ekonomije izdržati. Ovako se premijerka Srbije Ana Brnabić obratila kolegama, govoreći na panelu "Održivi razvojni ciljevi na delu", koji je održan u okviru Svetskog samita Vlada u Dubaiju.

СРПСКА ВЛАДА НАЈИНВЕНТИВНИЈА: Премијерка Ана Брнабић на Светском самиту влада у Дубаију

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka je istakla tri izazova sa kojim se suočavamo u svetu, koji se nalazi u nikad većem haosu. Prvi je rat.

- Drugi izazov su klimatske promene i njene posledice, a treći problemi sa populacijom - rekla je Ana Brnabić. - Sa jedne strane imamo nedostatak stanovništva, a sa druge prenaseljenost. To dovodi do sličnih problema, samo sa suprotnih strana. To su nedostatak posla, energije, a sve se to odražava na zdravstvenu negu. Frustrirajuće je što se sve to dešava u vremenu kada smo otkrili najveće bogatstvo - tehnologiju. Tehnologija može, ako sarađujemo i delimo iskustva, stvoriti dobrobit za sve. Ako pogledamo svih 17 održivih razvojnih ciljeva, svih 17 mogu biti dostignuti uz pametnu upotrebu tehnologije.

NAJINOVATIVNIJI

PREMIJERKA Ana Brnabić smatra da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

- Prikazani smo kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za super kompjuter odnosno sa našom primenom superkompjutera u veštačkoj inteligenciji - rekla je Ana Brnabić. - Bilo su ukupno 1.084 prijave za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od tih 1.084.

Srbija se pre šest godina koncentrisala na reformu obrazovnog sistema i digitalizaciju kao ključne prioritete. Četvrtu industrijsku revoluciju smo videli kao priliku.

- Srbija danas jedna od svega 11 zemalja u svetu koja je uvela veštačku inteligenciju u osnovne i srednje škole na nacionalnom nivou - dodala je Ana Brnabić. - Naš cilj je da pripremimo stanovništvo za poslove u budućnosti. U Srbiji su već izgrađena četiri naučno-tehnološka parka. "Bio4" kampus je zalog za budućnost. IKT sektor je daleko najbrže rastući sektor u zemlji, sa rastom od više od 25 odsto godišnje, a samo prošle godine porastao je za 40 odsto. Svaki drugi novi posao u 2022 u zemlji bio je iz IKT sektora, a svojim rastom je pomogao i rastu industrije i agrikulture, kao i društvenu sigurnost, tako što pomaže onim najranjivijima.

ARANŽMAN

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost. Saradnja sa MMF-om se nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru.

Predsednica Vlade sastala se u Dubaiju sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom. Sastala se i sa pomoćnikom generalnog sekretara UN Lijem Đinhuom. Obišla je i izložbu Edge of Goverment na kojoj je predstavljena i platforma veštačke inteligencije koja je smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije