ZA SOLAR 8 MILIONA EVRA: Donacija za obnovljive izvore energije

E.B.T.

09. 02. 2023. u 16:16

ŠVAJCARSKA donira više od osam miliona evra za projekat korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u sistemima daljinskog grejanja u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima će se koristiti toplotne pumpe, solarna i geotermalna tehnologija. Ovo je istaknuto u današnjem razgovoru ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji, Ursom Šmidom, o saradnji dve zemlje u oblasti energetske efikasnosti i OIE.

ЗА СОЛАР 8 МИЛИОНА ЕВРА: Донација за обновљиве изворе енергије

Ministarstvo rudarstva i energetike

- Švajcarska je godinama jedan od najvećih donatora Srbiji, a možemo biti zadovoljni i napretkom naše ekonomske saradnje – rekla je ministarka. - Prošle godine je uspešno završen projekat u okviru kojeg je urađena energetska sanacija 10 osnovnih škola i četiri pretškolske ustanove u Užicu, Paraćinu, Vrbasu i Kruševcu, u kojima su poboljšani uslovi rada za više od 5.600 korisnika. Takođe, uz podršku Švajcarske, izgrađene su nove toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru, dok će radovi na novoj toplani u Majdanpeku početi sredinom godine.

Ambasador Šmid rekao je da je Švajcarska poslednjih godina jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima u Srbiju.

- Posebno je značajno što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika – kazao je ambasador. - Novim Programom saradnje sa Srbijom do 2025. definisali smo ključne segmente među kojima su, između ostalog, klimatske promene i održivi urbani razvoj.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove