KANADA JE "SLOMLJENA": Građani besni na državu zbog užasnog stanja ekonomije

Đ.G.

08. 02. 2023. u 17:27

PREKO dve trećine Kanađana – 67 odsto – veruje da je njihova zemlja „ slomljena “, pokazuju rezultati ankete koje su u ponedeljak objavili Nešnal Post i Leger. Ispitanici širom političkog spektra vide veliku podelu između pitanja kojima se bave u svakodnevnom životu i pitanja na koja njihova vlada odluči da se fokusira.

КАНАДА ЈЕ СЛОМЉЕНА: Грађани бесни на државу због ужасног стања економије

Foto: Tanjug/AP

Ispitanici su upitani da li se slažu sa tvrdnjom lidera Konzervativne stranke Pjera Poaljevra da se čini "kao je u ovoj zemlji sada sve pokvareno “, iako Poljevrovo ime nije pomenuto. Samo 25% se nije složilo sa izjavom, dok su ostali neodlučni. 

Polovina ispitanika izjavila je da se oseća „ besno “ zbog načina na koji se upravlja Kanadom. Žene su bile nešto više ljute nego muškarci, a stanovnici provincija srednjeg zapada - Alberta, Manitoba i Saskačevan - bili su uznemireni više od onih na obe obale.

Više od dve trećine (68%) ispitanika navelo je „ rastuće troškove i inflaciju/kamatne stope “ kao primarno pitanje koje pogađa Kanađane, a „ stanje zdravstvene zaštite “ takođe ima 59% glasova. „ Priuštiti mesto za život “ je na trećem mestu, navelo ga je 43% ispitanika, a „ Posao i privreda “ su zaokružili prva četiri sa 40%. 

Ovo je u suprotnosti sa onim gde Kanađani veruju da savezna vlada fokusira svoju energiju. Samo 28% vidi da se Otava koncentriše, kao i oni, na rastuće troškove i inflaciju, dok je 27% reklo da su „ životna sredina/klimatske promene “ primarni fokus vlade. Još 25% je reklo da je vlada uglavnom zabrinuta zbog „ reakcije Kanade na rat u Ukrajini “, dok je samo 14% ispitanika navelo ukrajinski sukob kao značajno pitanje koje utiče na njihove živote. Punih 22% ispitanika priznalo je da nemaju pojma šta savezna vlada daje prioritetu.

Smatralo se da je lokalna uprava nešto više u kontaktu, sa 37% ispitanika koji su izjavili da su njihovi pokrajinski lideri najviše fokusirani na zdravstvenu zaštitu, 28% na rastuće troškove i inflaciju, a 27% na radna mesta i ekonomiju. Međutim, 17% ispitanika je reklo da ne zna šta njihova lokalna uprava daje prioritet.

Sprovedena krajem prošlog meseca, anketa je anketirala 1.554 Kanađana nasumično regrutovana sa onlajn panela.

Kanađani nisu usamljeni u svojoj ekonomskoj nevolji. Nedavne ankete pokazuju da dve trećine Amerikanaca veruje da je njihova zemlja na pogrešnom putu, a ekonomija se smatra glavnim izazovom sa kojim se SAD suočavaju - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA - Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove