VESIĆ: Nadamo se pomoći EU u obnovi regionalnih pruga u Srbiji

Novosti online

25. 01. 2023. u 20:55

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić razgovarao je večeras u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, a nakon sastanka istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga.

ВЕСИЋ: Надамо се помоћи ЕУ у обнови регионалних пруга у Србији

Foto: Ministarstvo

 - Na sastanku sam kandidovao mogućnost, i naišli smo na dobar prijem, da EU zajedno sa nama uđe u projekat rekonstrukcije 588 kilometara regionalnih pruga, koje treba potpuno rekonstruisati, elektrificirati. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da potpišemo i uđemo u taj projekat obnove regionalnih pruga i da ćemo nastaviti da sarađujemo sa Unijom - rekao je ministar Vesić.

On je ukazao na značaj obnove i „manjih“ regionalnih pruga, pored izgradnje i rekonstrukcije onih glavnih železničkih pravaca.

 - To su dve pruge koje spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna koja ide od Beograda prema Pančevu i Vršcu, i druga Beograd – Zrenjanin – Kikinda, prema Rumuniji, zatim Vrbas - Sombor, kao i pruga koja vodi prema Bosutu na granici sa BiH, te ona od Kraljeva prema Kosovu i Metohiji - rekao je Vesić.

Kada je reč o usklađivanju zakonodavstva Srbije sa propisima EU po pitanju transporta, Vesić je rekao da je obavestio komesara Varheljija da će Srbija uskoro usvojiti šest zakona, nakon čega će biti potpuno usklađena sa Unijom i neće više imati nijedan propis koji će biti drugačiji.

 - Moći ćemo bez problema da otvorimo i zatvorimo poglavalja 14 i 21, koja se tiču transporta. Na obostrano zadovoljstvo, mislim da imamo dobar napredak i da možemo da očekujemo nove zajedničke projekte. Ako mogu to tako da kažem, figurativno, ako je u nekom sektoru Srbija deo EU, onda je to u oblasti transporta - istakao je ministar.

Dodao je da je Evropka unija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, sa razmenom od skoro 35 milijardi evra, koja je, kaže, samo prošle porasla za gotovo 26 odsto, što nije postignuto ni sa jednim drugim spoljnotrgovinskim partnerom.

Podsetio je da je EU najveći investitor u Srbiju, da najviše investicija dolazi iz EU, od koje je Srbija u poslednjih 20-ak godina dobila skoro tri milijarde evra.

 - U narednom periodu biće potpisan i najveći grant koji smo ikada pojedinačno dobili, od 600 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, koja će ukupno koštati oko dve milijarde evra - ukazao je Vesić.

Dodao je da je sa evropskim zvaničnicima u Briselu, razgovarao i o drugim grantovima i projektima, uz dogovor da se u Beogradu formira zajednička komisija koja će pratiti sve projekte u Srbiji, u čijem finansiranju učestvuje EU, kako bi se oni ubrzali i brže rešavali problemi na terenu.

Ministar Vesić ranije danas razgovarao je sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanonm, a u delegaciji Srbije bili su i pomoćnica minsitra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Tanja Popović i državni sekretar Vladimir Džamić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere