UBRZAVANJE DEDOLARIZACIJE: BRIKS pravi alternativni finansijski sistem

Novosti online

18. 01. 2023. u 14:59

BRIKS traži način da zaobiđe dolar kako bi stvorio pravedniji sistem plaćanja koji neće biti naklonjen bogatijim zemljama, rekla je ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

УБРЗАВАЊЕ ДЕДОЛАРИЗАЦИЈЕ: БРИКС прави алтернативни финансијски систем

Foto: AP

 - Uvek nas je zabrinjavala dominacija dolara, sad i moramo da tražimo alternativu. Trenutni sistem privileguje veoma bogate zemlje, dok za ostale države, poput naše, plaćanje u dolarima predstavlja veliki izazov, jer košta mnogo više imajući u vidu naše različite valute. Treba razviti pravedniji sistem i o tome razgovaramo sa ministrima BRIKS-a - rekla je Pandor za Sputnik internešenel.

Ona je dodala da je jedan od razloga zašto je BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, 2014. godine osnovao Novu razvojnu banku (NDB) koju zajednički vode, upravo to što su želeli da pronađu zamenu za platni sistem zasnovan na dolaru.

 - Unutar BRIKS-a tražimo način kako NDB i druge institucionalne forme mogu da pomognu da razvijemo pravedniji sistem plaćanja - dodala je Pandor.

I Saudijska Arabija razmatra da poboljša trgovinu širom sveta tako što će razmatrati plaćanje u drugim valutama, a ne samo u dolaru, rekao je ministar finansija kraljevine Mohamed el-Džadan u nedavnom intervjuu za "Blumberg".

 - Nemamo problem da pregovaramo o tome kako rešavamo naše trgovinske aranžmane, bilo u američkim dolarima, bilo u evrima, bilo u saudijskim rijalima - dodao je El-Džadan.

Trgovina naftom koja se obavlja isključivo u dolarima doprinela je da američka valuta ima status rezervne svetske valute, ali sada kada je vodeći svetski izvoznik nafte, Rijad, nagovestio da će razmatrati i druge valute za plaćanje, to bi moglo da se promeni.

(RT)

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)