ROSATOM POVEĆAO IZVOZ: Portfolio inostranih porudžbina za 10 godina unapred stabilan na nivou od 200 milijardi dolara

Novosti online

26. 12. 2022. u 08:53

ROSATOM procenjuje rast izvoza u 2022. godini na 15 odsto, pri čemu je ostao stabilan na 200 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Aleksej Lihačev, prenosi RT.

РОСАТОМ ПОВЕЋАО ИЗВОЗ: Портфолио иностраних поруџбина за 10 година унапред стабилан на нивоу од 200 милијарди долара

Foto: Printskrin Youtube/ Rosatom Global

 - Izvoz će biti veći za oko 15 posto, ali treba znati da je to daleko od granice - rekao je Lihačev za list "Izvestija".

Prema njegovim rečima, rast potiče od ugovora čija je realizacija u toku, od isporuka goriva, proizvoda obogaćenog uranijuma, usluga konverzije, kao i izgradnje 23 nuklearne jedinice na projektima u desetak zemalja.

Rosatom je, od početka rata u Ukrajini pre 10 meseci, izbegao sankcije Zapada, mada su Sjedinjene Američke Države ranije ove godine razmatrale njihovo uvođenje, prenosi Rojters.

 - Čak i u takvim uslovima, naš portfolio inostranih porudžbina za 10 godina unapred je stabilan na nivou od 200 milijardi dolara. Ove godine ćemo premašiti psihološki važnu barijeru u isporuci naših proizvoda u inostranstvo s iznosom od 10 milijardi dolara - rekao je Lihačev.

Rosatom je u pregovorima sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju o bezbednoj zoni oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, koju su ruske trupe zauzele u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave