NEIZVESNA SUDBINA "SEVERNOG TOKA": Kremlj saopštio - Još uvek nije počela popravka gasovoda

Novosti onlajn

15. 12. 2022. u 12:39

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da još nisu donete nikakve odluke o remontu gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ koji su ranije oštećeni u eksplozijama, kao ni o puštanju u rad jedinog neoštećenog kraka.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА СЕВЕРНОГ ТОКА: Кремљ саопштио - Још увек није почела поправка гасовода

Foto AP

Peskov se osvrnuo na novu odluku kanadskih vlasti, koje su ponovo stavile pod sankcije turbine za „Severni tok“.

- Sada na 'Severni tok' može da utiče samo remont ili puštanje u rad jedinog neoštećenog kraka 'Severnog toka 2'. Još nismo došli do popravke, nisu donete nikakve odluke u vezi sa tim. Za sada ne znamo ništa o rezultatima istrage (eksplozija na gasovodima), ne znamo koliko će zemlje u čijoj se ekonomskoj zoni dogodila sabotaža insistirati na tome da se dođe do istine - rekao je portparol ruskog predsednika.

Takođe je dodao da za sada nisu donete nikakve odluke o pokretanju neoštećenog kraka.

Prema tome, po rečima Peskova, teško da će odluka Kanade na neki način uticati na situaciju oko „Severnog toka“.

- Međutim, turbinama je neophodna popravka, servis. Zapravo, te sankcije će i dalje pogađati ne samo one protiv kojih su usmerene, nego i evropske potrošače - konstatovao je portparol Kremlja.

Ranije je saopšteno da je Kanada ponovo stavila pod sankcije turbine koje se koriste za gasovode „Severni tok“.

Remont turbina za „Severni tok“

„Severni tok“ od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ruska strana naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata „Simensa“.

Jedna od turbina, koju je proizvela u Kanadi kompanija „Simens enerdži“, poslata je u Montreal na popravku. Zbog antiruskih sankcija koje je uvela Otava, proizvođač je prvobitno odbio da vrati popravljenu opremu Nemačkoj, ali je posle brojnih zahteva ipak odlučio da vrati opremu. Nakon toga je turbina ostala u Nemačkoj, pošto „Gasprom“ nije imao kompletna dokumenta koja omogućavaju transport i remont motora za „Severni tok“. Preostali motori su stavljeni van pogona u iščekivanju da stručnjaci „Simensa“ obave servisne radove.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)