LOŠE VESTI ZA PODSTANARE Eksperti za nekretnine predviđaju: Cene zakupa se neće vraćati na staro

Novosti online

05. 12. 2022. u 15:41

POSLEDICE rata u Ukrajini osećaju se širom sveta, a ono što se naročito u Srbiji dešava to je da su cene stanova za iznajmljivanje skočile do narazumnih visina.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ПОДСТАНАРЕ Експерти за некретнине предвиђају: Цене закупа се неће враћати на старо

Foto P. Mitić

Dolazak ruskih i ukrajinskih emigranata u našu zemlju doveo je do divljanja cena zakupa nekretnina, a prema rečima konsultanata za nekretnine Vladimira Rafailovića i Sanje Rafailović, ovo je trenutno stanje na tržištu i nije moguće da država ograniči i kontroliše rast cene zakupa i cenu kvadrata, piše Blic.

- Nisam sigurna koliko će ovo da traje. Kirije su se udvostručile, a to pogoduje vlasnicima stanova, ali ne i studentima i onima koji moraju da plaćaju rentu - kaže Sanja Rafailović.

Vladimir Rafailović je istakao da je situacija izmakla kontroli, jer u ovom momentu nema stanova na tržištu.

- Ovo je trenutni tržišni momenat, a sve zavisi od globalne situacije. U ovom momentu je potražnja mnogo veća od ponude i to je dovelo do povećanja cena. Poslednjih godina cene su konstantno rasle, a dolaskom Rusa i Ukrajinaca situacija je potpuno izmakla kontroli. Tržište je nemilosrdno i ono se određuje putem potražnje - kaže Rafailović.

Ima i onih koji nisu podizali kirije, ističe ekspertkinja za nekretnine.

- Postoji veliki broj vlasnika stanova koji nisu podizali kirije ili su podigli za nešto malo. Ali bilo je slučajeva i da cela porodica izađe na ulicu da bi stanodavac Rusima ustupio stan. Trenutno je situacija takva i niko ne zna koliko će trajati - kaže Sanja Rafailović.

Da li bi bilo ikako moguće da se u Srbiji ograniči propisima kolika je maksimalna cena kirije?

"Država ne može da ograniči rast cena nekretnina"

Cenu nekretnina diktira samo tržište, jasno ističe Vladimir Rafailović.

- Ovo je specifičan momenat, ja očekujem da će do proleća situacija da se smiri, ako ne dođe do nekih većih turbulencija na globalnom nivou. Ne verujem da će se cena vraćati na staro. To su bili ljudi koji to mogu da plate, što je suština - kaže Vladimir Rafailović.

Eksperti su istakli i da postoji šansa da se i drugi gradovi otvore za emigrante, što će dovesti do stagnacije cene u gradovima poput Beograda i Novog Sada.

Ipak, kako ističu, očekuje se stagnacija, ali ne i vraćanje cena na staro stanje.

- Pre dolaska Rusa situacija je i bila takva da se za stan od pedesetak kvadrata plaća oko 350 evra, ovo je sada samo tržišni momenat. Neće kirije mnogo padati, ali će se iznivelisati sve - kaže Sanja Rafailović za "Prvu televiziju".

Vladimir Rafailović je istakao da je rast cena nekretnina konstantan, i to može izazvati socijalni problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!