PROMENJENA UREDBA O DRŽAVNOM SUBVENCIONISANJU PRVE NEKRETNINE ZA RODITELJE U 2022: Mame dobijaju novac za stan

J. Ž. SKENDERIJA

14. 09. 2022. u 10:00

SVIM mamama koje nisu dobile državnu subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta jer su prilikom podnošenja dokumentacije priložile ugovor, a ne predugovor o kupovini nekretnine, novac će biti naknadno isplaćen, saznaju "Novosti". Kako nam je rekla Darija Kisić, ministarka za rad, jedini uslov je da ponovo podnesu zahtev, dok će se uvažavati svi ostali papiri koji su podneti u prvom krugu.

ПРОМЕЊЕНА УРЕДБА О ДРЖАВНОМ СУБВЕНЦИОНИСАЊУ ПРВЕ НЕКРЕТНИНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ У 2022: Маме добијају новац за стан

Foto: Shutterstock

- Do sada je 35 zahteva mama pozitivno rešeno, a imamo ih još toliko u proceduri, na dopuni. Posle prvih nejasnoća, administrativnih i tehničkih poteškoća, većina ostalih majki je podnosila ispravnu dokumentaciju, a eventualno je samo bila potrebna neka dopuna. Kontaktirali smo sa svim majkama koje su podnele ugovore i obavestili ih o daljem postupku - kaže Kisićeva.

Uredba će ubuduće priznavati oba dokumenta, predugovor i ugovor, ali čini se, kako kaže ministarka, da su sada i majke i lokalne samouprave opreznije.

- Ovo jeste uredba drugog ministarstva, ali to mame ne treba da zanima. Dobro je da smo na početku primene primetili nejasnoće i reagovali kako bismo svima koje su u ovoj godini dobile dete i ispunjavaju uslove dodelili državnu subvenciju - rekla je Kisićeva za "Novosti".

Problem je, naime, nastao kada su četiri mame potpisale kupoprodajni ugovor za stan na kredit pre nego što su državi podnele zahtev da im odobri subvenciju upravo za te konkretne stanove. Sve četiri su za državu, zbog toga, izgubile osnovni uslov da uopšte konkurišu za subvenciju, a to je da - nemaju nekretninu u vlasništvu.

Sve one su rodile dete u ovoj godini, zajedno sa partnerom, odnosno suprugom imaju prihode manje od dve zvanične prosečne plate i nisu imale nekretninu u vlasništvu dok su prikupljale dokumentaciju za subvenciju.

Uredba o dodeli državne subvencije za kupovinu prvog stana stupila je na snagu 18. februara i svaka žena koja se ove godine ostvarila u ulozi majke ili koja će se tek ostvariti, a nema rešeno stambeno pitanje, može da podnese zahtev za pomoć i podršku države u maksimalnom iznosu do 20.000 evra ili 20 odsto od vrednosti nekretnine koja se kupuje.

Pravo na državnu subvenciju može da se ostvari i za kupovinu ili izgradnju kuće, kao i za učešće u stambenom kreditu. Jedan od uslova za dobijanje 50 odsto vrednosti radova novca je da se kuća gradi u lokalnoj samoupravi koja je utvrđena kao devastirano područje, u skladu sa Uredbom iz 2014. godine. Potrebno je da se obezbedi tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

NOVA VLADA USVAJA IZMENE

TATJANA Macura iz Udruženja "Mame su zakon" smatra da, iako je vlada u tehničkom mandatu, može da usvoji izmenu pomenute uredbe, koja bi išla u korist porodica.

- Moja pretpostavka je da se ipak čeka na formiranje nove vlade. Ne vidim drugi povod za odlaganje. Na nama je, kao i uvek, da pratimo proces kako bismo osigurali da sve prođe u najboljem redu i transparentno. Verujem da će naše sugestije u velikoj meri biti prihvaćene - rekla je Macura.

Zahtevi se podnose lokalnoj samoupravi i nije važno koje je dete po redu, a ne postoji ni starosna granica za roditelje. Pravila nalažu da se pomoć može dobiti samo za prvu nekretninu, kao i da primanja supružnika ili vanbračnih partnera ne prelaze dve prosečne zarade.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona