EVRO STABILAN: Dolar na 16-nedeljnom minimumu prema konkurentima

Tanjug

02. 12. 2022. u 14:56

DOLAR se kreće danas blizu 16-nedeljnog minimuma prema korpi glavnih valuta, evro je stabilan, dok je juan na putu da ostvari najveći nedeljni rast od 2005. godine.

ЕВРО СТАБИЛАН: Долар на 16-недељном минимуму према конкурентима

Foto: P. Milošević

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema šest glavnih rivala, trenutno je u padu za 0,1 posto na 104,55 poena, a prethodno je dotakao najniži nivo od 29. juna od 104,36 poena, prenosi Rojters.

Indeks dolara je u novembru pao za više od 5,0 odsto zbog očekivanja da će Federalne rezerve početi da usporavaju tempo povećanja kamatnih stopa već na sastanku u decembru.

Podaci o oktobarskoj inflaciji u SAD od 6,0 posto na godišnjem nivou, koji su objavljeni u četvrtak, podržavaju ova očekivanja.

Pažnja investitora na tržištima novca danas je usmerena na očekivani izveštaj o novootvrenim radnim mestima u američkom nepoljoprivrednom sektoru, da bi procenili kako je povećanje kamata uticalo na tržište rada.

Evro je uglavnom ostao stabilan prema američkoj valuti i trguje se na nivou od 1,0527 dolara, nakon što je juće ojačao za 1,1 procenat.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je upozorila danas da bi fiskalna politika nekih evropskih zemalja mogla da dovede do prekomerne tražnje, ističući da fiskalna i monetarna politika treba da rade sinhronizovano za održiv, uravnotežen ekonomski rast.

Britanska funta se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje za 1,2260 dolara, ssto je pad od 0,1 odsto na dnevnom nivou. Funta je u četvrtak porasla za 1,7 procenata i dostigla petomesečni maksimum od 1,2311 dolara.

Istovremeno, kineski juan je napredovao danas za 0,4 posto na 7,0294 juana za dolar.

Prema evidenciji Refinitiva, juan je na putu da zabeleži najveći nedeljni dobitak otkako je Kina revalorizovala nacionalnu valutu 2005. godine, podstaknut očekivanjima da će biti ukinuta kineska politike nultog kovida i da će FED ublažiti podizanje ključne kamate.

Prema japanskom jenu, dolar je pao za 1,0 procenat na 133,98 jena, što je njegov najniži nivo od 16. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

OGROMNA ŽIVOTINJA SNIMLJENA U JADRANU: Od prizora zastaje dah - izranja iz voda, prska, pa se vraća u dubine (VIDEO)