LOŠE VESTI: Inflacija u evrozoni još nije dostigla vrhunac

Novosti online

28. 11. 2022. u 18:33

PREDSEDNICA Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je da bi bila iznenađena ukoliko bi inflacija u evrozoni dostigla vrhunac, sugerišući da nedavno povećanje kamatnih stopa nije blizu kraja.

ЛОШЕ ВЕСТИ: Инфлација у еврозони још није достигла врхунац

Kristin Lagard / Foto AP

- Volela bih da je inflacija dostigla vrhunac u oktobru", rekla je Lagardova evroposlanicima u Briselu. "Previše je neizvesnosti, posebno u jednoj stvari – u prelasku visokih troškova energije s veleprodajnog nivoa na maloprodajni nivo, kako bismo pretpostavili da je inflacija zaista dostigla svoj vrhunac. To bi me iznenadilo - dodala je, a prenosi "Blumberg".

Iako je ukupan rast potrošačkih cena u novembru usporen prvi put u proteklih godinu i po, ekonomisti su složni u proceni da je inflacija i dalje iznad 10 odsto. "Blumbergovo" istraživanje pominje 10,4 procenta.

Investitori se nadaju da će Evropska centralna banka usporiti rast kamatnih stopa nakon najagresivnijeg povećanja troškova pozajmljivanja u njenoj istoriji i dok se 19 zemalja evrozone priprema za recesiju.

- Koliko još treba da idemo i koliko brzo odrediće naše procene. Može doći do podizanja troškova pozajmljivanja na nivoe koji ograničavaju ekonomski rast, dok pritisci na cene i dalje traju - rekla je predsednica ECB.

- Kad god pitam svoje vrhunske ekonomiste u ECB-u o rizicima, dobijam odgovor da rizik raste - zaključuje Lagardova.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (2)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu