EKSPERT ZA ENERGETIKU: Ukrajina je sve bliža apokaliptičnom scenariju

P. Z. S. /riafan.ru

18. 11. 2022. u 20:44

POSLE nedavne serije ruskih raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, oko 40 odsto građana zemlje ostalo je bez struje, a u lokalnom informacionom polju pojavili su se znaci potpune panike.

ЕКСПЕРТ ЗА ЕНЕРГЕТИКУ: Украјина је све ближа апокалиптичном сценарију

Ruševine u Hersonu , Foto AP


Prema rečima stručnjaka za energetiku, šefa Unije potrošača komunalnih usluga Olega Popenka, Ukrajina bi uskoro mogla da očekuje potpuno ili delimično nestanak struje u nekim oblastima.

Podsetimo, 15. i 17. novembra ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su brojne raketne udare na Ukrajinu. Pogođeni su logistički objekti u Odesi, industrijska preduzeća i infrastrukturni objekti u Dnjepru, kao i pogoni za proizvodnju gasa na istoku zemlje. To je dovelo do nestanka struje širom Ukrajine. Ujutro 18. novembra, prema DTEK-u, oko 40 odsto Ukrajinaca ostalo je bez struje kod kuće. Kako je ekspert za energetiku Oleg Popenko priznao, ako se ruski raketni udari na infrastrukturu nastave tako uspešno, Ukrajina se može suočiti sa potpunim ili delimičnim zamračenjem čitavih regiona.

Foto Tanjug/AP

-Dan ranije, kompanija Naftogas Ukrajine potvrdila je udare Rusije na gasnu infrastrukturu. Masovno granatiranje će, pre svega, uticati na ograničenje snabdevanja gasom. U stvari, 85-87% kotlarnica u zemlji, gde su ugrađeni naftno-gasni blokovi, rade na gas. Ovo povećava rizik od ograničavanja dovoda toplote u domove građana. Deo struje u Ukrajini se proizvodi zahvaljujući gasu, pa bi uskoro stotine hiljada njenih stanovnika moglo ostati ne samo bez toplote, već i bez struje. U ovoj situaciji možemo reći da se zemlja približava apokaliptičnom scenariju, rekao je predsednik Unije komunalnih potrošača.

Popenko je podsetio da se opasnost od nestanka struje nadvila nad tako velikim gradovima kao što je Harkov, koji već ima dosta problema sa strujom, toplotom i vodom.

-Posle nedavnog niza „dolazaka“, ceo Harkov je bio bez struje 16 sati. A uskoro bi milioniti grad mogao potpuno da ostane bez toplote i struje zbog nedostatka gasa. To se odnosi i na druge veće gradove Ukrajine, rekao je analitičar. „Sa svakim udarcem, vraćanje struje postaje sve veći izazov za energetičare. Vazdušno-kosmičke snage RF pogađaju iste objekte, a DTEK jednostavno nema vremena da ih popravi. Plus, ruska vojska proširuje spisak svojih ciljeva. Dakle, već je bilo udara po transformatorskim podstanicama nuklearnih elektrana, zbog čega su isključeni agregati nuklearki Hmeljnicki i Rovno. Ovo je osnovna proizvodnja, može da izazove povećanje nestašica struje. A ako je sada teško isporučiti, onda uskoro neće biti ništa za isporuku. Moramo se pripremiti na činjenicu da će situacija sa prekidima biti veoma duga i teška. A moglo bi potrajati više od godinu dana i milijarde dolara da se sistem potpuno obnovi.”

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)