SINIŠA MALI: E-fakturama do veće likvidnosti i efikasnosti privrede

Novosti online

18. 11. 2022. u 13:12

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas privrednike, koji su u sistemu PDV-a, da se u što kraćem roku prijave na sistem e-faktura, ocenjujući da je uvođenje sistema elektronskog fakturisanja važno jer je od ogromnog značaja za bolju likvidnost i efikasnost privrede.

СИНИША МАЛИ: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде

Siniša Mali, Foto Tanjug

Mali je na konferenciji “E-fakture za privredu: Novine u sistemu i zakonskom okviru od 2023” podsetio da je od 1. januara 2023. godine obavezno izdavanje i čuvanje elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora, ukoliko su u sistemu PDV-a, a da su koristi od njega ogromne.

 -Zajedno možemo da kreiramo konkurentniju i atraktivniju privredu naše zemlje - rekao je Mali, i dodao da je uvođenje e–faktura u sistem poslovanja jedan od najvažnijih reformskih poteza sprovedenih u proteklih 20 godina.

On je ocenio da je taj ogroman i važan reformski potez Vlade Srbije tokom ove godine prošao neprimetno, usled velike svetske krize i raznih drugih izazova sa kojima smo se suočavali.

Mali je ukazao i da je Srbija, kada je u pitanju uvođenje e-faktura ispred Francuske, Španije, Slovenije, koje tek planiraju da uvedu taj sistem.

On je naveo i da se u sistemu elektronskih faktura trenutno nalazi više od 10.000 korisnika javnih sredstava, odnosno da je cela država već u sistemu elektronskih faktura, ali i veliki broj privrednika, kao i 175.000 privrednih subjekata.

- E–fakture smo uveli zbog privrednika koji su to tražili kako bi unapredili poslovanje, učinili ga transparentnijim, i kako bi na kraju i povraćaj PDV dobili u kraćem vremenskom periodu - rekao je Mali.

Ministar je istakao i da je korišćenje sistema e–faktura besplatno, da je procedura transparentna i jednostavna.

 -Kada je čuvanje e-faktura u pitanju, idemo u korak sa digitalizacijom, sa novim  trendovima. Troškovi su niži, ali najvažnija stvar za privredu je što ćemo uparivanjem  ulazno-izlaznih faktura biti u mogućnosti da povraćaj PDV-a radimo u roku od 24 do 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola i bilo kakvih problema. Umesto da to traje, kao danas 35-40 dana, to će trajati dan ili dva - rekao je Mali.

On je ocenio da je to ogromna prednost za privredu, ali i pomoć njenoj likvidnosti, dodajući da se ispunjava još jedno dato obećanje.

Ministar je istakao i da se ne staje sa reformama uprkos teškom periodu u kojem se nalazimo i velikim izazovima sa kojim se suočavamo.

-U poslednje tri godine pokazali smo koliko nam je privreda otpornija i koliko smo odlučniji i ozbiljniji kada je pomoć privredi, građanima i odnos prema problemima u pitanju. Nismo se predali ni kada je epidemija kovida krenula 2020. godine, nismo se predali ni kada su krenuli problemi u lancima snabdevanja, kada je krenula energetska kriza, konflikt u Ukrajini. Privredu smo pomogli sa skoro devet milijardi evra, ali ono što smo uspeli da uradimo je da sačuvamo radna mesta i naše proizvodne kapacitete - rekao je Mali.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 8,9 odsto u drugom kvartalu ove godine, i da je to na istorijski najnižem nivou, podsećajući da je 2012. bila 25,9 odsto.

- U poslednje dve godine stopa rasta našeg BDP-a je najviša u Evropi. Rastemo i ove godine - rekao je Mali, i dodao da je veliki broj i jačih ekonomija kao što je ekonomija Velika Britanije, već u recesiji, dok mi nismo.

Navodeći da je Srbiji udeo javnog duga u BDP-u 54,7 odsto BDP-a, što je daleko ispod nivoa Mastrihta, ministar je podsetio da je prosek EU 94 odsto.

On je istakao i da strane direktne investicije iznose više od tri milijarde evra za prvih deset meseci ove godine, i dodao da nije zaustavljen nijedan projekat izgradnje auto–puteva, fabrika, bolnica, škola…

 - Srbija se pokazala drugačijom, ali ne smemo da stanemo i to je moja poruka svima vama - rekao je Mali.

Kako je istakao, pored velikih stvari vidljivih golim okom, urađene su i stvari koje je privreda tražila, kao što je uvođenje e-faktura, novog sistema e-fiskalizacije, a sa ciljem što uspešnije borbe protiv sive ekonomije.

- Cilj nam je da podignemo svest ljudi da je važno da uzmu i fiskalni račun, a s druge strane da podignemo svest privrednika da ne samo da možemo kroz sistem e-faktura da im pomognemo da njihov proces poslovanja bude uspešniji, već da zajedno možemo da menjamo perspektivu naše privrede i države, da budemo konkurentniji i atraktivniji, da budemo lideri i u procesu digitalizacije i uvođenja novina koje prevashodno treba da pomognu privredi - rekao je Mali.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da Nemačka snažno podržava dalje unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji i efikasno suzbijanje sive ekonomije bilo koje vrste, te da su u tom cilju podržali nadležne srpske institucije u definisanju i izgradnji novog nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

- Uvođenje elektronske fiskalizacije i elektronskih faktura su ambiciozne sistemske reforme. Pravilno primenjene ove reforme će smanjiti troškove za preduzeća i doprineti unapređenju efikasnosti javne uprave. Ova reforma će doprineti ostvarenju ravnopravne konkurencije za sve aktere na tržištu - rekla je Konrad.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković ukazao je da su e-fakture, e-fiskalizacija i e-plaćanja stubovi transparentne ekonomije i fer konkurencije.

-U potpunosti  smo tu da podržimo razvoj ovog sistema koji donosi brojne benefite građanima i privredi, a naravno i državi, kad je reč o boljim načinima za plaćanje i novim prilikama za razvoj poslovanja, unapređenje javnih usluga i brži ekonomski razvoj - rekao je Cvetković i čestitao ministru Malom na uspešnoj implementaciji sistema e-faktura i e-fiskalizacije.

On je izrazio uverenje da će razvoj bezgotovinskih plaćanja biti velika stvar za Srbiju. Prema njegovim rečima, za građane bezgotovinska plaćanja znače veliku uštedu u vremenu jer su i do tri puta brža nego plaćanja gotovinom i znače kupovinu bezbednih proizvoda na sigurnom mestu s obzirom na to da su post terminali takvi da mogu da ih poseduju svi uredno registrovani privredni subjekti i da se sprovode sve transakcije tako da su transparentne.

Nakon uvodnih obraćanja održana je debata sa privrednicima na kojoj su pomoćnici ministra Dragan Demirović i Sonja Talijan odgovarali na dileme privrednika u vezi sa e-fakturama kako bi im se pružila pomoć za sve nedoumice koje mogu imati u praksi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)