PENZIONERI BLOKIRAJU "DRMNO"? Iako je Požarevljanima 3. oktobra obećana isporuka uglja, to se još nije dogodilo

D. NOVKOVIĆ

25. 10. 2022. u 11:47

PENZIONERI i invalidi rada iz Požarevca ogorčeni su zbog neisporuke uglja koja im je obećana na protestu 3. oktobra, pa zbog toga najavljuju radikalizaciju protesta.

ПЕНЗИОНЕРИ БЛОКИРАЈУ ДРМНО? Иако је Пожаревљанима 3. октобра обећана испорука угља, то се још није догодило

Protest penzionera 3. oktobra u Požarevcu, Foto D. N.

Za 31. oktobar najavili su protestnu šetnju koju su uredno prijavili policiji, a ako ni to ne urodi plodom, blokiraće površinski kop "Drmno". Dobrivoje Obradović, predsednik Protestnog odbora, kaže za "Novosti" da su izigrani, ali da neće odustati od svog cilja.

- Naručeni ugalj penzioneri i invalidi već su isplatili, ali im on do početka grejne sezone nije isporučen. Tokom protesta koji smo 3. oktobra održali ispred Gradske uprave, iz EPS-a nam je obećano da odmah kreće isporuka, koja će se okončati do kraja oktobra. Međutim, to obećanje nije ispunjeno, jer nikom do danas nije stigla ni jedna jedina tona - kaže Obradović.

Penzioneri ističu da su radnici Ogranka TE-KO "Kostolac" odavno dobili naručeni ugalj, iako su mnogi od njih priključeni na centralno grejanje. Takođe, oni kažu da je još u aprilu u lokalnim medijima iz TE-KO "Kostolac" saopšteno da će sa kopa "Drmno" za široku potrošnju biti izdvojeno 150.000 tona lignita, ali do njih, kao ni do sindikata, taj ugalj nije stigao.

- Čak i da su svi iz TE-KO "Kostolac", a njih je 3.000, naručili po 10 tona, to je 30.000.

Pitamo se gde je završilo još 120.000 tona, kad ih niko od građana nije dobio - kaže Obradović. On dodaje da su se mnogi penzioneri iz okolnih sela ponudili da svojim traktorima i ostalom mehanizacijom blokiraju kop "Drmno". Ipak, on se nada da do toga neće doći i da će na protestu zakazanom za 31. oktobar uspeti da ostvare svoj cilj, a to je hitna isporuka već plaćenog uglja.

Prepiska

PENZIONERI su se zbog uglja obratili kabinetu predsednika Republike, odakle im je stigao odgovor da se radi o nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike.

Predsednik Udruženja penzionera, Milorad Jovanović, obratio se i na tu adresu, odakle mu je 6. oktobra saopšteno da je njihov zahtev prosleđen EPS-u na hitno postupanje, ali pomaka i dalje nema.

Naručeno i plaćeno

UGALj je naručilo 1.620 penzionera, za 4.600 dinara po toni, i on je isplaćen do kraja septembra. Oni se pitaju zašto EPS ove godine nije raspisao tender za široku potrošnju, jer im na takve upite nadležni nisu odgovorili. Pitaju se i zašto je problem isporuka svega 12.500 tona, kad je to tek pola dnevnog iskopa na kopu "Drmnu".

BONUS VIDEO

Nemile scene na Šodrošu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)