ZELENSKI: Rusija namerno odlaže prolazak brodova

Tanjug

21. 10. 2022. u 21:52

PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

ЗЕЛЕНСКИ: Русија намерно одлаже пролазак бродова

Foto: EPA

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

 -Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova- dodao je on, ne iznoseći druge detalje.

Kijev je od jula, kada su Ujedinjene nacije potpisale sporazum sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, izvezao skoro 11 miliona tona žitarica i drugih namirnica.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je TAS S.

Kako je rekao novinarima, produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zavisi od pune implementacije svih ranije postignutih sporazuma.

 -Sporazum o žitu traje četiri meseca, ističe u novembru. Produženje ovog sporazuma zavisi od obezbeđivanja pune primene svih prethodno postignutih sporazuma. Mislim na deo koji se tiče memoranduma između UN i Rusije- rekao je Gatilov.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)