ZAMENA I KUPOVINA ZIMSKIH PNEUMATIKA: Ove sezone gume skuplje najmanje 15 odsto, a u servisima još nema gužvi

S. Bulatović

14. 10. 2022. u 09:33

SUNČANI dani ne slute skori led i mraz, ali vozači moraju da misle o zimskim gumama. Bliži se 1. novembar i uslovna obaveza da se vozi sa njima.

ЗАМЕНА И КУПОВИНА ЗИМСКИХ ПНЕУМАТИКА: Ове сезоне гуме скупље најмање 15 одсто, а у сервисима још нема гужви

Foto D. Milovanović

Pravilnik o tehničklim uslovima za vozila u saobraćaju predviđa da od ovoga datuma, ukoliko su loši vremenski uslovi, na točkovima mora da je deblja šara. Novi pneumatici ove sezone su najmanje 15 odsto skuplji nego lane. Prosečna zimska guma košta oko 1.500 dinara više.

U servisima kažu da gužvi još nema. Vozači se raspituju i spremaju, ali većina će raditi montažu i zamenu kad više ne budu moglo da se odlaže.

- Gume su ove godine najmanje 15 odsto skuplje, a toliko su poskupele i prošle godine - objašnjava vulkanizer Branislav Žigić. - Ona koju sam lane prodavao za 6.000 dinara, sada je 7.500 dinara. Zamena je od 450 do 1.000 dinara po točku. Sada dolaze mušterije koje hoće da izbegnu gužvu. Udarna sezona je od 1. novembra do Nove godine. Letnja se produži i do avgusta. Važno je da vozači znaju da se pojedine gume tope na 35 stepeni. Na nula stepeni se pretvaraju u plastiku. Mi ne preporučujemo protektirane gume. Ako se redovno menjaju zimske i letnje, gume su bezbedne tri do četiri sezone.

Cene pneumatika su raznovrsne, baš kao i tarifa njihove zamene. Prvi parametar zavisi pre svega od proizvođača i veličine točka, a drugi od promera i vrste felne.

- Gužvi još nema, nema potrebe zakazivati termin - kažu nam u jednom velikom servisu. - Moj savet je da se proverava pritisak u gumi. Ko ima univerzalne gume treba da ih rotira jednom godišnje. Kupce najviše zanima odnos cene i kvaliteta i tako biraju gume. Najveći broj njih bira srednju klasu, ni najbolje ni najgore. Ima i onih kojima ništa nije skupo, baš kao i vozača koji se opredeljuju za jeftinije varijante.

Vreme i navike kupaca diktiraju i ponudu servisa. Pojedini već uveliko imaju mobilnog vuklanizera. Dođe na željenu adresu i odradi posao. Naravno, uz naknadu za dolazak.

ZAMENA PO TARIFAMA

NIMALO beznačajna stavka su i ruke majstora koji menjaju gume. Manje vuklanizerske radnje naplaćuju od 450 dinara po manjoj gumi do 1.000 za točak džipa ili kombija. Cenovnici većih srevisa su "teži" - od 700 pa i do 2.980 dinara. Naravno, zavisi od zahtevnosti felne i težine posla.

HOTEL

STANOVI mali, a gume glomazne. Serevisi su i tu izašli u susret zahtevima tržišta. Godinama unazad moguće je van sezone smestiti gume u - „hotel“. Mesečni zakup se kreće od 480 do 600 dinara.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao