MALINARI ZAKINUTI ZA POLOVINU PARA! Muke proizvođača crvenog zlata - još im nije isplaćena sva količina predatog voća

V. ILIĆ

05. 10. 2022. u 09:35

IAKO je sezona otkupa malina još pre par meseci završena, veliki broj proizvođača, posebno onih u zapadnom delu Srbije, još nije uspeo da naplati u celosti svoje crveno zlato od otkupljivača.

МАЛИНАРИ ЗАКИНУТИ ЗА ПОЛОВИНУ ПАРА! Муке произвођача црвеног злата - још им није исплаћена сва количина предатог воћа

Maline davno obrane, ali nisu plaćene, Foto V. I.

Prema nepotpunim informacijama Udruženja malinara "Vilamet" iz Ivanjice, za gotovo još 50 odsto roda se čeka naplata.

Niko od hladnjačara sa kojima smo pokušali da razgovaramo na ovu temu nije hteo da odgovori na naše pozive. Nezvanično, otkupljivači su se našli u velikom problemu, jer je, navodno, izvoz maline delimično prekinut, a poskupljenje energenata je dodatno pogoršalo situaciju, pa sada ne mogu da isplate malinu po ceni koju su ugovorili prilikom predaje.

Ono što je sigurno je da se malina ne isplaćuje po obećanoj ceni, koja je u pojedinim oblastima išla i do 640 dinara po kilogramu - rekao nam je Miodrag Bogdanović iz Udruženja "Vilamet".

- Malinari još ne znaju, zapravo, kolika je ovogodišnja otkupna cena. Hladnjačari su pokušali da cenu obore na 420 dinara. Šta su stvarni razlozi ne znamo, da li je u pitanju problem u izvozu ili nečemu drugom, stvarno nam nije poznato.

Bogdanoviću, kako navodi, nije poznato koliko je malinara oštećeno, ali ističe da je sigurno da ni 50 odsto od ukupnog roda nije isplaćeno. Tek, dodaje on, sledi prikupljanje pravih podataka i traženje rešenja. Pojedini proizviđači ističu da je priča o lošem izvozu nerealna, jer, kako naglašavaju, postoje podaci o izvozu u referentnim ustanovama, koje se bave statistikom. Oni prete da će, po svemu sudeći, svoja prava morati da potraže na sudu ili, što je najgora opcija, da krenu u proteste širom Srbije.

Meni je isplaćeno oko 40 odsto količine koju sam predao u hladnjaču. Prilikom otkupa niko od nas nije znao koja je konačna cena, pa je tako u Ivanjici plaćano po 550 dinara, dok je, recimo, u Pomoravskom kraju, ali i kod nekoliko otkupljivača u Požezi, malina plaćana i do 650 dinara. Međutim, nikome nije u celosti isplaćeno - kazao nam je malinar Vukašin Ostojić iz okoline Ivanjice.

- Sa novcem koji sam dobio mogao sam da u većem delu pokrijem troškove, posebno one za berače. Moje zarade nigde nema... Cela situacija je haotična, i mislim da država što pre treba da pronađe rešenje, jer će u suprotnom malinari u proteste.

Sa par desetina hladnjačara juče smo pokušali da stupimo u kontakt, ali čim su čuli temu o kojoj bismo da pričamo, prekidali su nam vezu.

MALI ROD ZA BOLjU CENU

PREMA procenama udruženja malinara, ove godine je rod maline bio nizak. Pojedinci ističu da se on kreće negde oko 40.000 tona, što nije ni blizu prethodnim rodovima . To je, još jedan dokaz da ne stoji priča otkupljivača da izvoza nema i da nema ni potražnje za našom  malinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri