VRHOVNI SUD SAD ODBIO KIJEV: Neće da se meša u spor oko imovine sa ruskom kompanijom "Tatnjeft"

P. Z. S. / ria.ru

03. 10. 2022. u 19:55

VRHOVNI sud SAD odbio je zahtev Ukrajine da se umeša u njenu tužbu sa ruskom kompanijom Tatnjeft, koja traži 173 miliona dolara za gubitak udela u zajedničkom preduzeću.

ВРХОВНИ СУД САД ОДБИО КИЈЕВ: Неће да се меша у спор око имовине са руском компанијом Татњефт

Foto: Tanjug/AP

 Ukrajina protiv PJSC Tatnjeft: odbaciti zahtev za prenos predmeta, kaže se u odluci suda.

Razmatranje slučaja na ovaj način nastaviće se u nižim sudovima, koji su prethodno stali na stranu Tatnjefta.

Spor između Tatnjefta i Ukrajine povezan je sa kompanijom Ukrtatnafta, osnovanom 1994. godine na bazi Rafinerije nafte Kremenčug, najveće rafinerije nafte u Ukrajini.

Sa strane Ukrajine, sama rafinerija je prebačena u ovlašćeni kapital kompanije, sa strane Tatarstana - akcije rudarskih kompanija i gotovina. Međutim, 2007. godine Tatarstan, koji je zajedno sa Tatnjeftom kontrolisao 55,7% akcija Ukrtatnafte, izgubio je kontrolu nad kompanijom, a 2009. godine je odlukama ukrajinskih sudova ruski udeo u preduzeću smanjen na nulu.

Sporna arbitraža između Ukrajine i Tatnjefta saslušana je u Moskvi, Njujorku, Vašingtonu, Parizu i Londonu. Arbitražna komisija je 2014. godine naložila tuženom da plati Tatnjeftu 112 miliona dolara odštete.

Savezni sud u Vašingtonu potvrdio je odluku, obračunao kamatu i doneo presudu u iznosu od 173 miliona dolara.U decembru je presuda potvrđena.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo