KRUPAN TROŠAK ZA SITNE PARE: Na nedostatak metalnog novca u opticaju utiče ponašanje građana, ali i preduzeća i trgovina

B. Caranović

03. 10. 2022. u 14:46

NEMAM sitno. Ova se rečenica sve manje čuje u trgovinama. Možda jer kusur nije toliki problem, mnogo se više plaća karticama, ali se prodavci uvek obraduju kad se spremi "metal".

КРУПАН ТРОШАК ЗА СИТНЕ ПАРЕ: На недостатак металног новца у оптицају утиче понашање грађана, али и предузећа и трговина

Foto M. Anđela

Pravi sitniš, kovanice od pet, 10 ili 20 dinara, problem su i dalje kod naručivanja kafa, grickalica i napitaka iz kafemata koji su postavljeni u firmama, školama, bolnicama... Aparat, jednostavno, ne vraća kusur.

Iz centralne banke poručuju da su poslednji put kovanice od 10 i 20 dinara pustili 2013. i da bi ih bilo sasvim dovoljno na tržištu da nisu zadržane u raznim "kasicama prasicama" ili ovim pokretnim kafićima, takozvanim vending mašinama. Metalne pare od 10 i 20 dinara isplaćuju se bankama samo u količinama zatečenim u trezorima, pa apeluju na sve koji novac zadržavaju da ga vrate u opticaj.

- Problem kovanog novca je stalno aktuelan jer su mnogo veće isplate nego uplate. Ovaj novac zadržavaju preduzeća koja se bave trgovinom za potrebe vraćanja kusura, a i građani imaju naviku da sitne apoene ne vraćaju u platni promet, pa tako dolazi do rasipanja kovanog novca - kažu u NBS.

- Izrada kovanog novca je izuzetno skupa, naročito u sadašnjim otežanim uslovima. Sa ekonomskog aspekta racionalnije je štampati dodatne količine papirnih apoena od 10 i 20 dinara, jer je cena kovanog novca višestruko veća, zbog visokih cena metala na Londonskoj berzi.

Od 2003. godine, u opticaju je 1.247.187.845 komada kovanog novca svih apoena. To čini 70,88 procenata od ukupne količine gotovog novca u opticaju. S druge strane, zbog male nominalne vrednosti kovanica, nominalni iznos kovanog novca u opticaju svih apoena je 3,78 milijardi dinara, što čini 1,04 odsto ukupnog nominalnog iznosa gotovog novca u opticaju.

Iz NBS tvrde da planiraju i izrađuju dovoljne količine novčanica i kovanog novca svih apoena, ali naglašavaju da vode računa o održavanju optimalne količine i strukture gotovine u opticaju, kao i visini troškova njegove izrade.

Dok se od 2013. godine više ne izrađuju apoeni od 10 i 20 dinara u metalu, u apoenima od 1, 2 i 5 dinara izrađuje se po redovnom godišnjem programu i ima ga na zalihama u trezorima Narodne banke Srbije. U skladu sa propisima koji regulišu poslove sa gotovinom, banke se snabdevaju gotovim novcem u filijalama NBS.

Petodinarki 348.207.195 komada

KAKO u NBS objašnjavaju, po apoenskoj strukturi, u opticaju se nalazi 516.527.432 komada od jednog dinara, 323.689.399 komada po dva dinara, dok je petodinarki 348.207.195 komada. U apoenima od 10 dinara pušteno je 29.357.392 komada, a po dvadeset - 29.406.427 komada.

Isplata po zahtevu banaka

UVEK smo u mogućnosti da u okviru raspoloživog stanja gotovog novca u trezorima isplatimo apoene po zahtevu banaka - kažu u NBS. - Pri tome vodimo računa da u prometu ima dovoljno određenog apoena, bez obzira na to da li je on izrađen u papirnom ili metalnom obliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)