ITALIJANSKI PLAN ZA UŠTEDU ENERGIJE: Uvodi se podela na regionalne zone za grejanje

Novosti Onlajn

07. 09. 2022. u 09:46

ITALIJANSKI ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani obelodanio je nacionalni plan italijanske vlade o uštedi troškova prirodnog gasa pred dolazeću zimu.

ИТАЛИЈАНСКИ ПЛАН ЗА УШТЕДУ ЕНЕРГИЈЕ: Уводи се подела на регионалне зоне за грејање

Foto: Profimedia

 Reč je o nizu mera koje, iako planovi o dekarbonizaciji do 2030. ostaju na snazi, imaju za cilj da omoguće, počevši od druge polovine 2024, drastično smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, ali i generalno smanjenje upotrebe gasa.

Šta tačno predviđaju mere koje su pre nekoliko dana već najavljene, a tiču se iznad svega grejanja? Puštanje grejanja u stanovima biće odloženo za osam dana od uobičajenog datuma i radijatori će biti ugašeni sedam dana pre nego što je to bilo ranije.

Zemlja će biti podeljena na nekoliko regionalnih zona: zona A u kojoj će grejanje biti uključeno maksimalno po pet sati u trajanju od 8. decembra do 7. marta, zona B maksimalno sedam sati od 8. decembra do 23. marta, zona C u kojoj će grejanje biti uključeno maksimalno devet sati od 22. novembra do 23. marta, zona D sa maksimalnih 11 sati od 8. novembra do 7. aprila, te zona E sa maksimalnih 13 sati od 22. oktobra do 7. aprila.

Osim ovih zona, Vlada predviđa smanjenje za jedan stepen grejanja u zgradama. Od maksimalnih 20 stepeni, grejanje će biti spušteno na 19 u javnim zgradama, a u industrijskim objektima od 18 na 17 stepeni. To se ne odnosi na bolnice i staračke domove.

Foto: Epa

Tekst potpisa

Što se tiče svih ostalih građana, vlada se oslanja na njihovu savest, ali i na sistem kontrole po slučajnom uzorku. Kontrola će se vršiti i u javnim ustanovama, kao i u trgovinama.

Sve ove mere bi, po predviđanju vlade, trebalo da donesu uštedu od 5,3 milijarde kubnih metara gasa, s obzirom na maksimiziranje proizvodnje električne energije iz energenata koji nije gas (oko 2,1 milijarde) i uštede povezane sa grejanjem (oko 3,2 milijarde).

Sa stanovišta proizvodnje električne energije, vlada će se fokusirati na proizvodnju uglja i nafte u postojećim postrojenjima. Svim ovim merama će se pridružiti i kampanja usmerena ka senzibilizaciji građana oko uštede gasa.

Saveti vlade o uštedi gasa 

U izveštaju vlade, moguće je pročitati veliki broj saveta o tome kako uštedeti gas: smanjiti temperaturu grejanja u stanovima, smanjiti dužinu tuširanja, smanjiti dužinu vrenja vode u kuhinji, puštati mašinu za suđe i za veš samo kada su potpuno napunjene, izvlačiti kablove iz zida kada se ne koriste uređaji i sl.

Vlada, takođe, savetuje sve one koji to sebi mogu da priušte, da zamene način grejanja, te nabave nove električne izvore grejanja, kao i solarne panele.

Sve ove mere zajedno, prema mišljenju vlade, mogu doveti do totalne uštede gasa od 8,2 milijarde kubnih metara, što odgovara smanjenju od 15 odsto kako je to tražila EU.

Kada je reč o skladištenju pred zimu, međutim, nema alarma na vidiku, navodi ministarstvo.

Naime, navodi da je od 1. septembra nivo skladištenja dostigao 83 odsto, što je u skladu sa ciljevima vlade. Prema planu Ministarstva za ekološku tranziciju to je od suštinske važnosti da bi se obezbedile sigurnosne granice gasnog sistema i dočekala sledeća zima.

(RTS)

BONUS VIDEO: Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)