PENZIONERE "ODRALI" PO NOVOJ CENI: Muke oko nabavke ogreva na rate - Naručen za 14.000 po toni, trgovci sada traže 22.000

S. B.

07. 09. 2022. u 09:30

POUKA čuvene basne o cvrčku i mravu ove godine skoro da je - neprimenjiva. Najstariji sugrađani koji su o toploj zimi razmišljali još početkom godine, prošli su baš kao i oni koji o ogrevu do poslednjeg časa nisu brinuli.

ПЕНЗИОНЕРЕ ОДРАЛИ ПО НОВОЈ ЦЕНИ: Муке око набавке огрева на рате - Наручен за 14.000 по тони, трговци сада траже 22.000

POTRAŽNjA Kupci na isporuku čekaju i po dva meseca, Foto D. N.

Penzioneri su ugovorili kupovinu uglja na rate još u januaru. Rate otplaćuju, ali prodavci sada traže da neplaćene količine izmire - po važećoj ceni. A ona je po toni čak za 8.000 dinara veća. Udruženja potrošača objašnjavaju da dobavljači, u ovakvim situacijama, na to imaju pravo.

Udruženja penzionera širom Srbije godinama unazad svojim članovima pomažu da na vreme obezbede ogrev. Ove godine se ugovorena isporuka iskomplikovala, jer su cene ogreva značatno porasle. Umesto po 14.000 dinara po toni, po koliko im je prodat u januaru, ugalj je sada dostigao 22.000 dinara. Prodavci ne žele da snose razliku, a ne bi ni kupci.

- Konkretno, naši članovi nisu u ovom problemu, jer na Starom gradu nema samostalnih ložišta, pa ljudi ne kupuju ogrev - obajnjašva Nena Šantić iz Udruženja penzionera. - Znamo, međutim, da kolege u unutrašnjnosti imaju ovaj problem. Procena je da je skoro trećina penzionera u toj situaciji. Naručili su ogrev po jednoj ceni, a sad treba da plate još. Mi tražimo od Vlade da interveniše i zaštiti najstarije.

U udruženjima porošača, međutim, načelno odgovaraju da zakon ne sprečava prodavace da traže doplatu.

- Teško je precizno govoriti, jer sve zavisi od toga šta konkretno piše u ugovoru - kaže Mladen Alfirović iz NOPS. - Ako je neki proizvod poskupeo tri puta, proizvođač može da se pozove na promenu okolnosti. Ukoliko se značajno poveća cena može to da učini. Problem bi bio ukoliko ne žele da vrate novac, a nisu im isporučili plaćenu robu.

Činjenica je da stovarišta prodaju na rate - više ne nude. U jednom u Prokuplju, koje je godinama sarađivalo s Udruženjem penzionera, objašnjavaju da je sada uvedena nova praksa.

- Ispoštovali smo sve ugovorene količine, a sada prodaja ide tako što Udruženje penzionera kreditira penzionere - kažu u ovom stovarištu. - Mi izdamo profakturu, Udruženje odredi na koliko rata može da da pozajmicu, i sredstva nam se preko PIO fonda uplaćuju. Mi ugalj isporučujemo u roku od 24 časa. U ovom momentu nema uglja iz domaće proizvodnje. Prodaje se isključivo uvozni, a ti rudnici gledaju svoj interes. Ne može da se kupi roba unapred jer cenu niko ne može da garantuje. One divljaju iz dana u dan. 

KREDITIRANjE

UDRUŽENjE penzionera u Prokuplju uvelo je novu praksu. Oni obezbeđuju pozajmice članovima.

- Uveli smo novu politiku snadbevanja - kaže Mile Vukićević, predsednik Udruženja. - Dajemo pozajmice uz saglasnost PIO fonda. Sredstva se obezbeđuju od članarine. Tako nabavljaju ugalj, lekove i životne namirnice. Penzije na jugu zemlje su male i pomoć je neophodna.

ODUSTALI OD ISPLAĆIVANjA RATA

I u jednom beogradskom stovarištu saznajemo da su ukinuli prodaju preko administrativnih zabrana i na rate.

- Vreme je ludo, ne možemo to više da radimo - kažu prodavci. - Ne možemo da pokrivamo razliku u ceni, to niko ne može da izdrži. A ljuti su i kupci i to je jasno. Kupci su mogli da plate tada ugalj toliko, ali niko neće da im se on tada i isporuči. Isporučene količine nisu problem, nego ove koje se sada kupuju od rudnika. Ugalj s vremenom gubi svojstva od kiše, sunca. Nestabilan je. Ne možemo da ga čuvamo ni mi, ni kupci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)