PUTIN "KAŽNJAVA" NEMAČKU: Zima će u Evropu ove godine doći mnogo ranije

Novosti online

04. 09. 2022. u 14:30

POSLE obustave Severnog toka 1 postalo je jasno da Evropa plaća svoju dugoročnu energetsku zavisnost od Rusije, piše Volstrit džurnal.

ПУТИН КАЖЊАВА НЕМАЧКУ: Зима ће у Европу ове године доћи много раније

Foto: Profimedia

Zima će u Evropu ove godine verovatno doći mnogo ranije, jer je nejasno koliko dugo će ključni gasovod koji snabdeva Nemačku i druge zapadnoevropske zemlje biti van funkcije.

Gasovod je poslednjih meseci radio sa samo 20 odsto svog kapaciteta. Prvobitno je planirano da se njegovo održavanje obavi u roku od tri dana, ali je u petak Gasprom saopštio da će za završetak radova biti potrebno više vremena.

Publikacija sugeriše da ruska strana na taj način „kažnjava“ Nemačku i njene partnere, pokušavajući da ih obeshrabri da podrže Ukrajinu. Kako se hladno vreme približava, Vladimir Putin će možda želeti da izazove još više političkih problema zapadnim vladama koje se već suočavaju sa inflacijom i energetskom krizom.

Volstrit džornal primećuje da Evropa sada plaća cenu višegodišnje energetske zavisnosti od Rusije i nemogućnosti da napusti ruski gas tokom eskalacije ukrajinskog sukoba. Infrastruktura je i dalje najslabija tačka evropskih zemalja, čak i ako su našle alternativne dobavljače poput Francuske ili Italije. Nemačka, na primer, nema dovoljno terminala za tečni prirodni gas, a neće moći da ih gradi ni narednih godina.

Ova grejna sezona neće biti najsrećnija za evropske građane i njihove političare i imaće nepredvidive posledice, zaključuje autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri