VEĆE NAKNADE SAMO SA DOBRIM RAZLOGOM: Po odluci NBS, pre izmena cena usluga, banke moraju da potvrde opravdanost poskupljenja

S. B.

22. 08. 2022. u 12:00

UZ džentlmenski dogovor da bankari narednih godinu dana neće menjati cene svojih usluga, Narodna banka Srbije izmenila je i Odluku o upravljanju rizicima banke.

ВЕЋЕ НАКНАДЕ САМО СА ДОБРИМ РАЗЛОГОМ: По одлуци НБС, пре измена цена услуга, банке морају да потврде оправданост поскупљења

Foto: Z. Jovanović

Bankari će sada morati o planiranim izmenama cenovnika centralnu banku da obaveste 45 dana ranije i dostave - detaljnu analizu zašto su nove tarife neophodne. Koliko će koštati klijente, ali i koliko će doneti - banci.

Novina je i što NBS sada obavezuje banke da pažljivo urede proces donošenja odluke o izmeni naknada. Moraju da osmisle mehanizam formiranja cene, način na koji sprovode analize opravdanosti poskupljenja, kako proveravaju usklađenost namere da poskupe sa drugim propisima...

- Izmenom se smatra svaka izmena važeće tarife u skladu s kojom bi banka naplaćivala veću naknadu za pružanje platnih usluga u odnosu na naknadu koju za te usluge naplaćuje u skladu s važećom tarifom, odnosno svako uvođenje novih naknada u odnosu na naknade koje su utvrđene važećom tarifom - stoji u odluci.

- Banka je dužna da, pre izmene tarife, sprovede detaljnu analizu planirane izmene tarife koja naročito sadrži: uporedni pregled tarife pre i posle nameravane izmene, način obaveštenja korisnika platnih usluga o nameravanoj izmeni tarife, procenu opravdanosti planirane izmene tarife sa preciziranim razlozima za povećanja važećih cena, korišćene mehanizme formiranja uvećanih cena, iskazanu detaljnu strukturu troškova po vrstama i promene tih troškova zbog kojih banka predlaže izmenu tarife, kao i procenu uticaja izmena tarife na profitabilnost banke.

CENOVNICI U RIKVERC

U SETU mera NBS je i odluka da će banke koje su podigle cene usluga od početka prošle godine do sada, iznose novih tarifa umanjiti za 30 odsto. Pod uslovom da tako ne padnu ispod iznosa pre poskupljenja. Umanjene cenovnike moraju da primenjuju od septembra. Tarifnike je u ovom periodu izmenilo 14 banaka.

Banka mora da pribavi i obrazloženo mišljenje organizacione jedinice u čijem je delokrugu kontrola usklađenosti poslovanja banke o usklađenosti te izmene s relevantnim propisima i unutrašnjim aktima banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!