"ISTOPILO" SE 70 GRAMA ŠEĆERA: Potrošač izmerio pakovanje "Crvenke" i šokirao se

E. V. N.

16. 06. 2022. u 07:00

JAGMA za kupovinom šećera u prodavnicama se ne smanjuje, a potrošači su spremni i da se potuku kako bi natovarili više pakovanja u kolica.

ИСТОПИЛО СЕ 70 ГРАМА ШЕЋЕРА: Потрошач измерио паковање Црвенке и шокирао се

Foto Milena Anđela

Ništa nije uspelo da ubedi građane da slatkog zrna ima dovoljno na našem tržištu, pa neki pazare i po 50 kilograma, što su zalihe koje zadovoljavaju petogodišnju potrošnju jedne osobe.

Izgleda da je informacija o špekulantu iz Kolubarskog okruga koji je u maju izazvao nestašicu, jer nije puštao u prodaju šećer u jeftinijoj ambalaži, dovela do dodatnog opreza kod kupaca. Jedan nepoverljivi potrošač, koji se obratio našoj redakciji, kod kuće je izmerio pakovanje fabrike šećera "Crvenka" i utvrdio da umesto jednog kilograma sadrži 930 grama.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa ovim proizvođačem putem svih zvanično objavljenih kanala komunikacije i utvrdimo kako je došlo do takvog propusta. Međutim iz "Crvenke" nam nisu odgovarali ni na telefonske pozive, niti na imejlove i poruke poslate mesindžerom.

Tako ne znamo da li je manjak od 70 grama samo slučajnost. Ukoliko nije, i ako se zakida na svakom pakovanju, to bi značilo da proizvođač zgrće ogromnu zaradu na prevari potrošača.

Zanimalo nas je i kako se u procesu proizvodnje kontroliše da količina u pakovanju bude ona koja je naznačena na ambalaži, kao i da li oštećenom kupcu može da bude nadoknađena šteta. Međutim, ostali smo i bez tih odgovora.

Foto E. B.

Podsetimo, Vlada je uredbom ograničila maksimalnu maloprodajnu cenu kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, na 89,99 dinara. Ove namirnice ima dovoljno, a kako saznajemo, proizvođači već duže od dve nedelje isporučuju marketima količine koje značajno premašuju potrebe tržišta. Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

- Ma, to je strašno, kao da će smak sveta, sve razgrabe - kažu nam u jednom poznatom megamarketu.

- Evo juče samo što se nisu potukli oko šećera, jedva smo ih razdvojili. Svakog dana dobijamo količine koje su veće od uobičajenih, ali sve ode odmah. Ne znam šta da vam kažem. Stiže sutra nova isporuka.

Većina marketa koje su obišli naši reporteri juče je na policama imala ovu namirnicu, ali u pojedinim je nije bilo. Svi trgovci su nam rekli da redovno dobijaju šećer i ako ga u tom trenutku nema, da će ga biti ili kasnije istog dana ili sutradan.

Foto E. B.

Kupci samo kupuju ukrug

TRGOVINSKI lanci ograničili su kupovinu šećera, pojedini na dva kilograma, drugi na tri ili četiri. Međutim, time nisu doskočili potrošačima. Dok pakuje šećer na rafove, prodavačica u jednom poznatom marketu objašnjava nam njihovu taktiku.

- Mi smo dozvolili maksimalno dva pakovanja po kupcu, ali oni to kupe, vrate se, pa opet pazare dva kilograma i tako više puta - kaže prodvačaci.

- Ne mogu da stignem da naslažem šećer, koliko brzo ode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)